Новини
30 Січня 2023
370

росія отримує мікрочипи з Нідерландів

Це відбувається в обхід санкцій через китайських посередників

Попри жорсткі санкції, мікросхеми нідерландських компаній, як і раніше, потрапляють до росії. Їх туди поставляють через китайських посередників, йдеться у журналістському розслідуванні NOS та Nieuwsuur.

Журналісти наголосили, що йдеться про “багато мільйонів” мікросхем, які поставлялися до рф з початку повномасштабного вторгнення в Україну до грудня включно.

Експорт здійснюється через посередників — так, кілька сотень поставок було надіслано трьом російським компаніям, пов’язаним з оборонними підприємствами. Чипи з Нідерландів були виявлені у російській зброї.

Журналісти отримали доступ до даних про продаж, поговорили із зацікавленими компаніями, держустановами, експертами та дослідниками, а також отримали доступ до конфіденційних документів.

Стверджується, що існує чітка схема, коли невелика група китайських компаній купує чипи у Нідерландах і місяць за місяцем експортує їх до рф. Попри жорсткі санкції, в останні місяці не спостерігається зниження експорту.

Чипи, що поставляються у рф, в основному виготовляються великими виробниками — як NXP і Nexperia. Мікросхеми NXP нещодавно були виявлені в розібраній російській броньованій гаубиці, крилатій ракеті та ударному гелікоптері. Також чипи від NXP та Nexperia знаходили у російських безпілотниках, а чип NXP був виявлений в іранському дроні-камікадзе.

У компаніях заявляють, що вони дотримуються санкційних правил і не ведуть бізнес з росією. Їхнім клієнтам також заборонено продавати чипи у росію.

Однак у компаніях зазначають, що вони безсилі, якщо чипи, які NXP і Nexperia щорічно виробляють у багатомільярдних кількостях по всьому світу, виявляться в росії внаслідок паралельної торгівлі.

Нагадаємо, AstroForge у 2023 році спробує видобути корисні копалини з астероїда.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram