Новини
5 Травня 2020
1 274

Роботизовані таксі: Intel придбала ізраїльський стартап за $900 мільйонів

Купівля Moovit дозволить компанії запустити сервіс автоматизованих таксі у 2022 році

Американська компанія Intel придбала ізраїльський стартап Moovit за $900 млн, повідомляє AP.

Moovit в складі Intel збереже відносну самостійність, але функціонально буде підкорятися Mobileye. У 2022 р. програмна платформа Moovit почне використовуватися автоматичними таксі.

Купівля активів Moovit вимагала від Intel меншої суми, ніж приписувалося чутками. Фактично, вона вже володіла 7% акцій цієї ізраїльської компанії, досить було доплатити приблизно $840 млн, щоб отримати повний контроль. Однак, за власними оцінками Intel, загальні витрати на операцію сягнули $900 млн.

Заснована у 2012 р. ізраїльська компанія Moovit спеціалізується у галузі “мобільність як сервіс” (MaaS), її застосування дозволяє туристам прокладати оптимальні маршрути пересування в 3,1 тис. містах світу, прогнозуючи витрати часу на подолання шляху.

Призначена для користувача база додатків уже налічує понад 800 млн осіб в 102 країнах світу. У складі Intel компанія Moovit зможе зберегти всіх теперішніх клієнтів.

Як пише агенція, про перспективи, що відкриваються перед Intel після оформлення цієї угоди, найбільше говорив Амнон Шашуа (Amnon Shashua), генеральний директор Mobileye. Ця компанія у 2017 р. увійшла до складу Intel, спеціалізуючись на розробці засобів автоматизації транспорту. В її розвиток Intel вклала $15 млрд. Недавно почалося будівництво нового дослідницького центру в Ізраїлі.

Компоненти Mobileye використовуються 25 автовиробниками в машинах 300 моделей, загальна чисельність автопарку вже досягла 60 млн примірників.

За оцінками глави Mobileye, до 2030 р. ринок різного роду транспортних послуг із залученням автоматизованих рішень досягне $230 млрд. Одні тільки роботизовані таксі до 2030 р. будуть формувати ринок з оборотом у $160 млрд.

Intel збирається взяти участь у запуску служб автоматизованих таксі в окремих країнах вже у 2022 р., серед них згадуються Ізраїль, Франція та Південна Корея.

“Угода з Moovit обговорювалася протягом останніх сорока днів у режимі відеоконференцій, і може служити прикладом того, як потрібно використовувати кризу для отримання нових можливостей”, — пише AP.

На власні кошти Moovit не проіснувала б і більше року в новому пандемічному світі, але пошуки стратегічного інвестора привели її в лоно корпорації Intel.

Нагадаємо, чистий прибуток американської компанії Intel у першому кварталі 2020 р. збільшилася на 42% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 р. — до $5,66 млрд. Виручка збільшилась на 23% і склала понад $19 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram