Новини
5 Серпня 2024
122

Робота українських біженців сприяє економічному зростанню Європи

Переселенці сплачують податки, що позитивно впливає на економічний добробут

Українські біженці давно перестали бути “тягарем” для Європи і тепер роблять значний внесок у її економічний добробут, пише lsm.lv.

В Організації з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) оцінюють додатковий внесок українських біженців у щорічні темпи зростання ВВП Чехії, Польщі та Естонії в 1,2% на рік, а у ВВП Угорщини, Латвії, Словаччини, Литви та Румунії — майже в 0,8%. Навіть у Великій Британії він коливається на рівні 0,2%.

Платячи податки, українці стали частиною європейської робочої сили та вже самі підтримують економіку країн, в яких живуть.

Польща прийняла близько мільйона українців, і 80% із них зараз самі себе утримують. Мабуть, якби не біженці з України, економіка Польщі була б у рецесії. А сплачені податки у 2022 та 2023 роках українцями вже більш ніж компенсували витрати Польщі на надану допомогу.

У Чехії близько 400 тис. біженців з України. Працюють вже майже 90% працездатних, у першому кварталі 2024 року надходження від них до бюджету переважають над видатками майже вдвічі.

За даними Міжнародного валютного фонду, ЄС витратив лише 0,2% від свого сукупного ВВП (або приблизно €30−37 млрд), щоб прийняти біженців з України.

З кожним роком війни прихисток українців стає все менш обтяжливим для економік європейських країн.

Станом на листопад 2022 року виплати з бюджету країн, які надали притулок, отримували 73% українських біженців, а в січні 2024 року — лише близько 40%.

До того ж українці зі своїх вельми невеликих зарплат примудряються надсилати гроші додому, рідним та близьким.

Ці кошти мають велике значення для збереження української економіки. Так, 2023 року сума грошових переказів з-за кордону в Україну досягла $11,3 млрд, а це понад 5% ВВП України.

Як писали раніше Investory News, туристична галузь збільшила сплату податків на 39%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram