Бiзнес
20 Травня 2020
1 627

Ризик під час пандемії: Навіщо інвесткомпанія L Catterton за участі Бернара Арно вклала $400 мільйонів у круїзного оператора

Інвестори ще сподіваються на круїзну індустрію, яка від COVID-19 постраждала більше, ніж туристичний напрям

Круїзна індустрія від коронавірусу постраждала набагато більше, ніж вся туристична галузь у цілому – саме круїзні лайнери виявилися одними з перших осередків COVID-19 за межами Китаю. Однак така ситуація не зупинила інвесткомпанію L Catterton, великою часткою у якій володіє найбагатший європеєць Бернар Арно. Інвестори вклали $400 млн у круїзного оператора Norwegian Cruise Line, який всього за кілька місяців втратив 80% своєї капіталізації, повідомляє Forbes. Цікаво, чим вони керувалися?

Зухвала ставка

Допоки акції Norwegian Cruise Line (NCL) тонули як “Титанік” – з кінця 2019 року до кінця квітня подешевшавши на 80%, до $12, Скотт Данке разом із командою з L Catterton спокійно спостерігали за катастрофою.

Партнери цієї приватної інвестиційної компанії з Гринвіча (штат Коннектикут, США), одного разу вже стрімко розбагатіли, розмістивши на біржі акції мережі салонів краси на круїзних лайнерах, і зосередилися на роботі з престижними брендами. Зрештою, буква “L” у їх назві відправляє до фінансової підтримки з боку LVMH, відомого французького виробника предметів розкоші.

На рахунку компанії вже є серія успішних інвестицій – у престижний інтер’єрний бренд Restoration Hardware, виробника натуральних кормів для собак Lily’s Kitchen і Peloton, творця велотренажерів з підключенням до інтернету. Однак ніколи раніше Данке та його партнери не бачили, щоб положення великого бренду так швидко змінювалося.

Попри те, що Norwegian не зможе відправити у плавання жодного зі своїх круїзних суден мінімум ще два місяці, Данке вирішив, що настав час діяти.

“У тому, що клієнти люблять подорожувати, сумнівів немає ніяких … Вони хочуть повернутися на воду, – зазначає 54-річний Данке. – Ми підтримуємо сильну компанію, що займає вигідне становище у стійкій галузі”.

Круїзна індустрія особливо сильно постраждала від коронавірусу. Мало того, що вся туристична галузь виявилася паралізована, круїзні лайнери стали центром перших значних спалахів за межами Китаю.

Серед найбільших круїзних операторів Norwegian з 2,7 млн ​​клієнтів у рік займає третє місце після Carnival і Royal Caribbean Cruises. Акції всіх трьох компаній знизилися більше ніж на 70%. Carnival нещодавно оголосила, що з 1 серпня 2020 року відновить круїзи у Північній Америці, розраховуючи, що клієнти розпочнуть подорожувати до того, як буде винайдено вакцину.

Norwegian веде навіть більш агресивну політику, проте її 28 кораблів відправляться у плавання не раніше 1 липня 2020 року.

З надією на Norwegian

У Norwegian особливо немає вибору, окрім як повернутися до роботи. Справи у круїзної лінії з Бермудських островів йдуть так погано, що в документах, поданих до Комісії з цінних паперів і бірж на початку травня, компанія попередила інвесторів про можливе банкрутство. І повідомила, що є “суттєві сумніви” щодо того, чи зможе вона продовжувати діяльність в умовах карантину.

Того ж дня на горизонті з’явилася L Catterton з $400 млн, які компанія інвестувала через шестирічні конвертовані облігації. Це рішення нагадує підтримку, яку Воррен Баффет зробив Goldman Sachs у 2008 році, оскільки облігації, завдяки яким L Catterton пізніше стане найбільшим акціонером круїзної лінії, приносять 7% доходу.

Умова вливання капіталу від L Catterton полягала в тому, що Norwegian приверне ще не менше $1 млрд через розміщення акцій й облігацій. Компанія так і вчинила: наступного дня після попередження про банкрутство та інвестицій від L Catterton, Norwegian оголосила, що привернула ще $2 млрд, продавши звичайні акції на $460 млн і провівши два розміщення облігацій на $1,54 млрд. Наразі у круїзної компанії є $3,5 млрд вільних коштів, які, як запевняє її голова Френк Дель Ріо, покривають всі витрати щонайменше на півтора року вперед.

До цих пір приплив фінансування мало позначався на акціях Norwegian. У кінці 2019 року ринкова капіталізація Norwegian становила приблизно $12 млрд, а сьогодні вона дорівнює $2,5 млрд. Для L Catterton, яка потенційно володіє 20% компанії, повне відновлення круїзної галузі означало б величезний виграш.

“Ми не можемо передбачати майбутнє, але дані, які у нас є, в поєднанні з 40-річним досвідом і тим, що клієнти говорять нам, дозволяють припустити, що галузь відновиться, – зазначає Данке. – Коли це станеться, NCL буде готова знову демонструвати значні результати”.

Данке добре знайомий з “відкритим морем”. У 2015 році L Catterton заплатила $925 млн за Steiner Leisure, міжнародного постачальника спа-послуг і виробника косметичних продуктів з Флориди, якому належав OneSpaWorld, оператор люксових спа-салонів і фітнес-центрів на 176 кораблях більш ніж 20 круїзних компаній. OneSpaWorld займає понад 90% ринку wellness на круїзних судах.

Ці інвестиції допомогли партнерам L Catterton зрозуміти економіку круїзних кораблів: пасажири – це лояльні заможні люди старшого віку, а бізнес в цілому захищений від рецесій. Згідно з результатами дослідження, проведеного OneSpaWorld, за останні 25 років число пасажирів на лайнерах зросло на 6,7% у рік, попри коливання економіки в цілому.

Корисна арифметика

Типовому пасажиру лайнера 49 років, дохід його сім’ї становить в середньому $114 тис., він одружений та відправляється в круїз приблизно кожні два роки. І він не економить на собі.

Клієнти OneSpaWorld витрачають в середньому $238 на спа-послуги: від ароматичних масажів з використанням водоростей до ін’єкцій ботоксу. “Ці дані переконливіше, ніж що-небудь, що я бачив за мою кар’єру … Багато клієнтів лояльні та відправляються в круїзи повторно, – розповідає Данке. – OneSpaWorld стало нашим першим прямим інвестуванням у круїзну галузь, й допомогло в усьому розібратися”.

У березні 2019 року L Catterton вивела OneSpaWorld на біржу в рамках угоди на суму $850 млн, зберігши майже половину від своєї колишньої частки. За період з IPO по січень 2020 року акції зросли на 37%, але тепер вони знизилися на 50%.

У 2019 році компанія зафіксувала виторг у розмірі $562 млн. І попри те, що у 2020 році він постраждає, очікується, що наступного року виторг досягне $654 млн. L Catterton, якій все ще належить 14% OneSpaWorld, нещодавно влила в нього ще $75 млн, забезпечивши його ліквідністю ще на два роки.

L Catterton, засновано у 1989 році. Раніше компанія була відома як Catterton Simon Partners, оскільки одним з її засновників був Вільям Едвард Саймон, інвестиційний банкір і міністр фінансів США при Ніксоні та Форді.

На початку 1980-х Саймон потряс Уолл-стріт, коли спочатку викупив на позикові кошти виробника листівок Gibson Greeting Card Co., а півтора року по тому вивів компанію на біржу. Так йому вдалося перетворити $80 млн інвестицій приблизно в $300 млн і особисто заробити понад $70 млн під час інвестування всього у $330 тисяч.

У 2016 році Catterton уклала партнерство з інвестиційним підрозділом LVMH – L Capital. Партнери L Catterton, у тому числі Дж. Майкл Чу і Скотт А. Данке, володіють 60% фірми, а решта належить виробнику предметів розкоші LVMH і його власнику Бернару Арно, третьому у списку найбагатших людей світу та найбагатшому бізнесменові Європи зі статком $91, 8 млрд.

Великі плани

Данке, який отримав диплом з машинобудування в Університеті Нотр-Дам і ступінь MBA в Гарварді, приєднався до фірми у 2003 році. До приходу в Catterton він працював у відділі інвестицій Deutsche Bank і був партнером у McKinsey.

Співкерівник Catterton, 61-річний Майкл Чу був одним із засновників фірми та починав свою кар’єру як банкір у Гонконзі. Сьогодні капітал L Catterton становить $20 млрд, компанія інвестує його у провідні споживчі бренди: від операторів фітнес-центрів Equinox і ClassPass до виробника гострого соусу Cholula і Honest Co., компанії Джесіки Альби з виробництва високоякісних підгузків, косметичних продуктів і кухонних чистильних засобів.

Смілива ставка L Catterton на круїзну компанію пов’язана з серйозним ризиком. Станом на 31 грудня 2019 року чиста заборгованість Norwegian становила приблизно $6,5 млрд. Сьогодні цей показник перевищив $7 млрд, а останній раунд боргового фінансування пройшов зі ставками понад 12%.

За словами Харін Чунда, віцепрезидента й аналітика Advent Capital Management, велика частина боргових зобов’язань пов’язана з запорукою кораблів, а також двох курортних островів у Карибському морі, що належать Norwegian. “Обсяг забезпечених позик великий, і ми вважаємо, що він продовжить зростати”, – говорить він.

Данке наполягає, що Norwegian знаходиться у найкращому положенні щодо всіх інших великих круїзних ліній. За його словами, крім “видатної команди керівників”, вона має у своєму розпорядженні найновіший флот, що дозволяє з більшою гнучкістю переміщати судна й тримати на високому рівні маржинальність і виторг у розрахунку на одного пасажира.

Безсумнівно, після зняття карантину щось зміниться, проте життя галузі вже не буде колишнім. Викладач маркетингу в Коледжі бізнесу Корнельського університету Роберт Квотнік каже, що операторам круїзних лайнерів доведеться збільшити витрати на безпеку.

“Якщо дивитися в майбутнє, то перше, що доведеться зробити круїзним лініям – це надати залізні гарантії зі здоров’я та безпеки”, – зазначає він.

Крім того, ймовірно, що маржинальність скоротиться – на кораблях, швидше за все, буде менше пасажирів.  Однак Данке стверджує, що Norwegian не потрібно прагнути до колишніх показників заповнюваності, щоб окупити подорож. За його словами, операційні витрати скорочуються, тому що падає вартість палива, однієї з найбільших статей витрат круїзних ліній. Пандемія стане суворою перевіркою для бізнес-моделі Norwegian.

Однак, якщо робити висновки на основі історичного досвіду, теракти 11 вересня, які спочатку заморозили майже всі витрати на подорожі, врешті решт мало відбилися на туризмі. Більш того, за словами Квотніка, авіалінії та круїзні судна протягом року повернулися до майже повної завантаженості. Якщо так трапиться й цього разу, для Скотта Данке та партнерів L Catterton плавання виявиться вдалим.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram