Новини
11 Лютого 2022
609

Рішення ухвалено: ЄС надасть Україні €1,2 мільярда екстреної допомоги

Виплати залежатимуть від умови виконання Україною програми МВФ

Фото: Philippe Huguen

Представники країн Євросоюзу підтримали пропозицію Єврокомісії надати Україні €1,2 мільярда додаткової макрофінансової допомоги, йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС.

“Це дозволить якнайшвидше розглянути відповідне рішення у Європейському парламенті та затвердити його Радою ЄС”, — зазначається у повідомленні.

Додаткова макрофінансова допомога покликана надати “швидку підтримку в ситуації гострої кризи та зміцнити стійкість України”.

“Нинішня геополітична напруженість згубно впливає на економічну та фінансову стабільність України, постійні загрози безпеці вже викликали значний відтік капіталу. Через це Україна втрачає доступ до міжнародних ринків капіталу”, — наголосили у відомстві.

Екстрена макрофінансова допомога розрахована на 12 місяців і складатиметься з двох виплат по €600 млн:

• надання першого траншу передбачається негайно після проходження всіх необхідних процедур, за умови виконання Україною програми МВФ;

• надання другого траншу буде пов’язане з виконанням як програми МВФ, так і інших умов, які зосереджуватимуться у сфері короткострокових політичних дій у найбільш нагальних пріоритетних сферах, таких як посилення економічної стійкості та стабільності, управління та верховенства права й енергетики.

Як зазначив міністр економіки, фінансів та відновлення Франції Бруно Ле Мер, нинішня геополітична напруженість має серйозний економічний вплив на Україну. “Держави-члени готові надати €1,2 млрд макрофінансової допомоги. Я радий повідомити, що сьогодні ми вирішили підтримати пропозицію Єврокомісії, щоб фінансова допомога могла надійти в Україну без зволікань”, — прокоментував він рішення.

Нагадаємо, Європейська комісія від імені ЄС 9 грудня 2021 року перерахувала Україні €600 млн у межах програми макрофінансової допомоги у зв’язку з пандемією COVID-19.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram