Новини
15 Квітня 2020
1 584

Ринок завмер: У Києві сповільнилася оренда офісних приміщень

Багато угод тимчасово зупинені та перенесені на період після завершення карантину

У першому кварталі 2020 року в Києві було здано в оренду приблизно 7,9 тис. кв. м загальної орендної площі, що на 80% менше, аніж за аналогічні показники минулого та позаминулого років. Водночас чисте поглинання склало лише 3 тисячі кв. м, але залишалося позитивним. Багато угод оренди, запланованих на березень, були тимчасово зупинені та перенесені на період після завершення карантину, про це йдеться у звіті міжнародної консалтингової компанії Cushman & Wakefield.

Зазначається, що за згаданий період обсяг нової пропозиції на ринку офісної нерухомості в Києві склав приблизно 7,5 тис. кв. м, що становить 15% від показника I кварталу 2019 року та є вдвічі меншим, аніж у I кварталі 2018 року

Станом на початок квітня, до кінця 2020 року до здачі в експлуатацію в Києві заплановані офісні об’єкти кумулятивною орендною площею приблизно 200 тис. кв. м. “Проте теперішній економічний спад в Україні та у світі може призвести до того, що фактичний показник нової пропозиції у сегменті за результатами наступних 9 місяців буде меншим”, – зазначається у звіті.

Додається, що попри карантинні заходи та уповільнення економіки, первинна вакантність у березні 2020 року склала 6,7%, тобто несуттєво підвищилася проти 6,5% в кінці 2019 року. “До кінця 2020 року рівень вакантності на ринку офісної нерухомості в Києві зросте у зв’язку із суттєвим обсягом нової пропозиції, запланованої до введення в експлуатацію впродовж року, у поєднанні з можливою корекцією планів ряду компаній щодо розширення їхніх офісних площ або переїзду в інші офісні об’єкти”, – очікують експерти Cushman & Wakefield.

Що стосується орендних ставок, то у I кварталі 2020 року на офісні приміщення найвищої якості в Києві показники залишалися на рівні $30 за кв. м у місяць (без ПДВ, сервісних і комунальних платежів).

Найближчими місяцями, зважаючи на погіршення економічної ситуації в Україні та світі, очікується деяке зниженням орендних ставок на офісні приміщення усіх класів у Києві. “Однак для конкретних офісних об’єктів показники залежатимуть від їхньої конкурентоздатності (якості приміщень і управління), а також рівня заповнюваності”, – зазначили у компанії.

За словами Марти Костюк, керівника департаменту аналітики та консалтингу з питань девелопменту в компанії Cushman & Wakefield, теперішнє сповільнення ринку офісної нерухомості в Києві передусім стало наслідком різкого погіршення загальної економічної ситуації та ділової динаміки в Україні та світі на фоні світової пандемії коронавірусної інфекції та радикальних карантинних заходів.

“Попри це ринок офісної нерухомості в Києві є невеликим за обсягом і має подальший потенціал для розвитку з точки зору наявних форматів та якості об’єктів. Вакантність у сегменті є низькою, й більшість орендарів, які планували свої переїзди в інші офісні об’єкти або розширення, на разі від своїх планів не відмовляються”, – зазначила пані Костюк.

І додала, що ці фактори у поєднанні з нещодавнім прогресом України у перемовинах з МВФ, дозволяють досить позитивно дивитися на майбутнє ринку офісної нерухомості в Києві.

Про те, які міста лідирувала минулого року за рівнем інвестиційної активності можна прочитати в матеріалі Investory News “Названо ТОП-10 міст з найбільшими інвестиціями в нерухомість”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram