Думки
12 Липня 2019
2 148

Річард Бренсон: Як виглядає шлях від ідеї до справжнього бізнесу

Засновник Virgin Group – про те, що багато людей мають гарні ідеї, але не кожен стає підприємцем

У черговому дописі у своєму блозі ексцентричний мільярдер та засновник Virgin Group Річард Бренсон виклав коротку інструкцію про те, як розібратися, чи варта ваша ідея того, щоб робити крок уперед та займатися підприємництвом. Investory News підготували адаптований переклад цих порад.

#1. Оцініть свою ідею

OK, ви маєте ідею. Тепер що? Хороших бізнес-ідей – хоч греблю гати, і не всі вони варті втілення.

Запитайте себе: чи достатньо я перевірив, щоб вивести мою ідею на наступний рівень? Чи моя ідея вирішує якусь проблему? Вона задовольняє якусь потребу? Вона зачіпає за живе? Вона унікальна? Хтось робив таке раніше?

Запишіть відповіді на ці запитання, а потім критикуйте їх так завзято, як тільки зможете. Найкращі ідеї – ті, що можуть витримати потужний критичний аналіз. Якщо ви не можете зробити це самостійно, а це майже завжди так, попросіть розглянути її когось, кому ви довіряєте.

Вона все ще витримує? Добре. Рухаймося далі.

#2. План на майбутнє

Припустимо, ви придумали новий дивовижний продукт або послугу, що відповідає всім вищенаведеним критеріям. Чудово. Тепер час планувати.

Запитайте себе: що мені потрібно зробити, щоб втілити цю ідею у життя? Чи розробив я бізнес-план? Який капітал мені потрібен? Як далеко я від робочого прототипу? Чи шукав я потенційних партнерів та інвесторів? Яка моя стратегія розповсюдження?

На цьому етапі ви захочете знайти ментора (якщо ви його ще не маєте), досвідченого ветерана бізнесу, який може підштовхнути вас у правильному напрямку, вказати на потенційні пастки і допомогти вам орієнтуватися у всьому цьому. Я все ще значною мірою покладаюся на чужі поради, хоча й займаюся бізнесом більше п’яти десятиліть. Зрештою, без порад, які я отримав від деяких чудових наставників, Virgin могла б бути просто маленьким магазином платівок десь посеред Лондона.

#3. Зважте ризики

Спочатку у вас була ідея, тепер ви маєте план. Чудово. Тепер поговорімо про вас.

Якщо ви відчуваєте себе застряглим і не впевнені у своїх наступних кроках, запитайте себе: хотів би я й далі справно сплачувати свої рахунки чи готовий пожити на свої заощадження деякий час? Чи важливіше збереження мого поточного способу життя за новий старт?


•••

Підприємництво – це про ризики, про потенційно руйнівні та лякаючі ризики

•••


Розумієте, підприємництво – це про ризики, про потенційно руйнівні та лякаючі ризики. Якщо ваша сім’я залежить від вашого доходу, вам необхідно дуже ретельно все продумати.

Якщо після того як ви зважили всі ризики, ваша відповідь все ще звучить як голосне та недвозначне “Так”, значить, ви готові стрибати.

#4. Зробіть крок

Якщо ви все ще тут, наступний етап має бути простим: зробіть крок і спробуйте. Ви можете розпочати з малого, але переконайтеся, що ви мислите чимось великим. Чимало бізнесів розробляють у вільний час як побічний проект.

#5. Не припиняйте вірити

Ключем до успіху є непохитна відданість і зосередженість. Ви робитимете помилки, запускаючи продукти чи сервіси, масу помилок.

Але не фокусуйтесь на “призі”. Якщо ви перестанете вірити, все ваше підприємство опиниться під сумнівом.

У моєму випадку, коли наша команда запускала Virgin Atlantic лише з одним літаком і крихітними знаннями про авіабізнес, ми наодинці виступали проти визнаних гравців ринку, що були готові нас похоронити. Ніхто не звинуватив би нас, якби ми вивісили білий прапор та повернулися до музичного бізнесу. Тим не менш, ми побачили величезний потенціал у “збуренні” та переосмисленні повітряних подорожей через чудовий сервіс та інновації. Тому ми продовжували рухатися вперед, і ми все ще сильні тридцять років потому. Це все про драйв.

Джерело: www.virgin.com

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram