Новини
24 Серпня 2023
260

рф прагне повернути заморожені активи

Країна-терористка пропонує обмінятись із Заходом

рф пропонує країнами Заходу обміняти активи своїх компаній, які зараз заблоковані у росії, на російські активи, заморожені країнами-партнерками України після повномасштабного російського вторгнення, пише Financial Times з посиланням на Центробанк рф, міністра фінансів рф Антона Сілуанова та власні джерела в урядах країн Заходу.

москва планує надати зацікавленим західним інвесторам можливість викупити активи російських компаній, які були знерухомлені в Європі, за рахунок власних коштів, що зберігаються на рахунках в росії, і які не можуть бути витрачені за межами країни.

У росії вважають, що угода потенційно може розблокувати 100 млрд руб. ($1 млрд), які переважно належать роздрібним інвесторам, із загальної суми в 1,5 трлн руб. заморожених російських активів на заході.

Пропозиція москви компенсує роздрібним інвесторам їхні інвестиції в західні цінні папери, які були заморожені під дією західних санкцій і застрягли в розрахункових центрах, таких як бельгійський Euroclear, а також дозволить деяким західним компаніям повернути застряглі кошти з росії.

росія ще не оприлюднила деталі запропонованого обміну, які будуть викладені в указі президента рф.

Західні чиновники у розмові з FT зазначили, що їм нічого не відомо про цю пропозицію, і що жодних переговорів про можливий обмін активами не ведеться. Але будь-яка потенційна угода буде ускладнена юридичними та регуляторними труднощами для західних інвесторів при розпорядженні своїми активами в росії, зазначають співрозмовники агентства.

Чотири топчиновники в ЄС зазначили, що переговори між ЄС і росією про можливий обмін фінансовими активами не ведуться. Один з них додав, що вони не вбачають детальні переговори про таку угоду реальною в близькому майбутньому.

Західні уряди ймовірно не погодяться на будь-яку угоду, яка прирівнює російські активи, заморожені у відповідь на повномасштабне вторгнення рф в Україну, до західних активів, що застрягли в росії внаслідок незаконних дій останньої.

Нагадаємо, Мінфін залучив 3,3 мільярда від розміщення облігацій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram