Новини
10 Травня 2023
498

рф покарають за крадіжку музейних експонатів з України

Про це зокрема йдеться у новому пакеті санкцій ЄС проти країни-терористки

Одинадцятий пакет санкцій Європейського Союзу проти росії передбачає обмеження щодо причетних до вивезення культурних цінностей з окупованих територій України, пише EUobserver, у розпорядженні якого опинився проєкт санкцій.

Документ, поширений Єврокомісією серед держав-членів, пропонує запровадити санкції проти п’яти російських посадовців, причетних до крадіжки творів мистецтва з України.

“Культурні цінності Херсонського художнього музею були вилучені з музею в жовтні та листопаді 2022 року і незаконно вивезені до Сімферополя, в незаконно анексований Крим”, — йдеться в проєкті санкцій.

Один із фігурантів проєкту чорного списку “добровільно й свідомо допоміг російським силовикам звільнити (Херсонський обласний) музей від його артефактів”, зазначається в документі.

Інший “виявив місцеперебування творів мистецтва з Маріупольського художнього музею імені Куїнджі й добровільно передав ці твори російській владі, яка сприяла їх передачі до Донецького краєзнавчого музею”.

За даними ЮНЕСКО, в результаті повномасштабного вторгнення росії в Україну було пошкоджено 254 українські культурні об’єкти, зокрема 109 релігійних споруд, 22 музеї та 91 історичну будівлю.

Раніше Investory News писали, що Бельгія заморозила російські активи на €180 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram