Новини
28 Квітня 2021
673

Рекорди Google: За перший квартал загальний прибуток техгіганта досяг $18 мільярдів

Протягом пандемії компанія значними темпами прискорила розвиток рекламного бізнесу

Материнська компанія Google — Alphabet — повідомила про рекордні продажі за перший квартал 2021 року. Вони становлять $55,31 млрд, що на 34% більше, ніж роком раніше, коли продажі реклами в інтернеті знизилися через пандемію коронавірусу, повідомляє The Wall Street Journal.

Компанія також повідомила про $31,88 млрд виторгу від продажів, пов’язаних з такими продуктами Google, як пошукова система, пошта Gmail і карти. “Це на 30% більше, ніж рік тому, і показує, як бренди витрачаються на охоплення аудиторії в інтернеті”, — зазначається у звіті компанії.

Відеосервіс YouTube (належить Google) заробив $6 млрд, його виторг збільшився на 49%, якщо порівнювати з минулим роком.

Загальний прибуток компанії зріс до $18 млрд, збільшившись на 162% проти 2020 року.

Тижнем раніше відзвітував про збільшення виторгу на 66%, завдяки сильному зростанню кількості користувачів і реклами, конкурент Google — Snap, а от Verizon Communications — про зростання продажів реклами на 26%.

Частка Google на американському ринку пошукової реклами минулого року скоротилася з 61% до 57%, у той час, як Amazon, за даними дослідницької компанії eMarketer, збільшила свою частку до 19% з 13%. Пошукова система компанії пропускає через себе 92% світового трафіку, на Google-карти доводиться 89% навігації, а на YouTube припадає 73% онлайн-відео світу.

Пандемія прискорила розвиток рекламного бізнесу компанії — протягом року перебування вдома люди зверталися до пошуку Google, аби знайти їжу на винос і варіанти доставки продуктів, переглядаючи відео на платформі YouTube.

Перешкодою для Google залишаються дії регуляторів — минулого року Міністерство юстиції та коаліція штатів подали антимонопольні позови до суду, звинувачуючи Google в таємних домовленостях на користь своїх пошукових систем і рекламних компаній, а також створенні перешкод конкурентам.

“Ці випадки можуть змусити Google відмовитися від частини свого бізнесу або поступитися своїм місцем у пошуку конкурентам”, — зазначає WSJ.

Epic Games подала антимонопольні позови через магазин додатків Google Play і видавництво Daily Mail з приводу аукціонів цифрової реклами.

Google заявляв, що працює на конкурентному ринку, а люди використовують його пошуковий сервіс, тому що самі цього хочуть, а не тому, що їх змушують. Компанія вважає, що її магазин додатків працює відповідно до політики, яка справедлива для розробників, а рекламний бізнес конкурує з іншими на переповненому ринку з декількома альтернативами для видавців.

Компанія витрачає великі кошти на те, щоб Google залишалася пошуковою системою за замовчуванням на iPhone та інших пристроях. Комісійні збори за придбання трафіку виросли на 30%, до $9,71 млрд протягом першого кварталу 2021 року проти минулого року.

Google інвестує в диверсифікацію свого рекламного бізнесу за допомогою хмарної інфраструктури, конкурентного підрозділу хмарних обчислень Amazon і Microsoft. Останніми місяцями компанія оголосила про декілька мільярдних угод, які підняли продажі в підрозділі на 46%, до $4,05 млрд у першому кварталі.

У вівторок Apple випустила оновлення програмного забезпечення, яке надасть користувачам можливість заборонити додаткам відстежувати їх використання на iPhone та інших пристроях. Очікується, що ця зміна змусить Google застосувати аналогічні заходи конфіденційності у своїй операційній системі Android, що є найбільшою у світі.

“Такий маневр перевернув би бізнес Facebook, який використовує дані, що зібрані з мобільних пристроїв, для таргетингу реклами на користувачів”, — йдеться у повідомленні.

Через своє домінування у цифровій рекламі Google доведеться бути вкрай обережною у введенні власних обмежень конфіденційності в мобільній операційній системі.

Тим часом в Україні АМКУ оштрафував Google на 1 млн грн. І попередив — суб’єкти господарювання повинні дотримуватися вимог конкурентного законодавства.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram