Бiзнес Новини
2 Грудня 2019
1 671

Рейтинг найуспішніших венчурних інвесторів Європи 2019

The Midas List Europe включає 25 бізнесменів Європи, які вдало інвестували в фінтех-стартапи

Фото: Depositphotos

Американський Forbes опублікував рейтинг найбільш успішних венчурних інвесторів, які живуть в Європі та Ізраїлі. На першому місці так званого The Midas List Europe (відомий як “список Мідаса”) другий рік поспіль опинився партнер Index Ventures Ян Хаммер. Стати лідером рейтингу йому допомогли вдалі інвестиції в фінтех-компанії, відзначає видання.

Серед успішних компаній, в які вклався Хаммер, є кілька “єдинорогів”. Так, компанії Collibra і TransferWise у 2019 р. отримали під час раундів фінансування понад $100 млн, а капіталізація компанії Adyen (займається цифровими платежами), що стала публічною влітку минулого року, в листопаді оцінювалася в $20 млрд. Хаммер також одним із перших інвестував у сервіс для торгівлі на біржі Robinhood, який зараз оцінюється в $7 млрд і незабаром готується вийти на IPO.

На другому місці рейтингу — британка Соналі де Райкер, яка зіграла ключову роль в інвестиціях Accel, партнером якої вона є, в стрімінговий сервіс Spotify. Компанія вийшла на біржу в минулому році, і в листопаді її ринкова капіталізація перевищила $25 млрд. У цьому році вона брала участь в інвестиціях в лондонський фінтех-стартап Soldo, а також в німецький логістичний стартап Sennder.

На третє місце потрапив Денні Ример, який переїхав до Лондона з Сан-Франциско. Це йому вдалося завдяки інвестиціям у косметичний стартап Glossier, який у 2019 р. став “єдинорогом”. До успіхів інвестора видання відносить IPO файлообмінного сервісу Dropbox та онлайн-рітейлера Farfetch у 2018 р.

У рейтинг The Midas List видання включає 25 бізнесменів, які вдало інвестували в стартапи, що перетворилися згодом у великі технологічні компанії.

Як пише видання, в європейський “список Мідаса” в цьому році увійшли чотири новачки.

Француз Мартін Міньо з тієї ж Index Ventures, що й Ян Хаммер, дебютував відразу на сьомому місці. Успіх йому принесли інвестиції в британський сервіс доставки їжі Deliveroo, який зараз оцінюється більш ніж у $2 млрд. Міньо став першим інвестором сервісу. Крім того, він інвестував у сервіс бронювання квитків на поїзди Captain Train, який у 2016 р. придбала компанія Trainline.

Ще один новачок, Хіро Тамура з інвестфонду Atomico, опинився на 15-му місці. Він один із інвесторів OneTwoTrip. Тамура також вкладався в сервіс оренди нерухомості Compass, який в липні був оцінений в $6,4 млрд, в додаток для читання новин SmartNews, в європейський сервіс по доставці трав і салатів Infarm, додаток для чатів MessageBird, а також сайт для розробки дизайну Framer. Forbes називає Тамура єдиним співробітником Atomico, який інвестував на кожному населеному континенті планети.

Третій новачок списку Павло Чудзінскі зайняв 23 місце. Він заснував фонд інвестицій Point Nine разом з партнером Крістофом Янцем у 2011 р. Чудзінскі підтримав серед інших сервіс доставки їжі Delivery Hero, сайт питань і відповідей для студентів Brainly і сервіс запису до лікаря (а також планувальник записів пацієнтів) Docplanner. Інший цікавий напрямок Чудзінскі — це фінтех: він інвестував у стартап Revolut (оцінюється в $1,7 млрд), а також компанії Finiata, Kreditech і Mambu.

Передостанню сходинку рейтингу посів Шон Сетон-Роджерс, який у 2009 р. став одним із засновників інвестфонду PROfounders Capital. Він вкладався в проект бронювання апартаментів і будинків класу люкс Onefinestay, розробника програмного забезпечення для доповненої та віртуальної реальності LeapMotion і виробника контактних лінз Waldo. Крім того, Сетон-Роджерс входить до ради директорів сервісу бронювань GetYourGuide, який в травні був оцінений більш ніж у $1 млрд.

Нагадаємо, китайський підрозділ південнокорейської SK Group вирішив створити інвестиційний фонд на суму 1 трлн вон ($848 млн) з Hillhouse Capital. Інвестиції будуть спрямовані на зміцнення глобальної конкурентоспроможності новостворених компаній.

Як відомо, частку в найбільшій у світі нафтовій компанії Saudi Aramco захотіло придбати 3,7 млн інвесторів. Завдяки такій популярності, компанії вдалося закрити роздрібний транш перед IPO за день до завершення прийому заявок. Для них було зарезервовано третю частину акцій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram