Думки
3 Березня 2022
2 243

Рей Даліо: Економічні санкції можуть призвести до політичних змін у Росії

Засновник хедж-фонду Bridgewater Associates зазначає — гарячим війнам зазвичай передують економічні війни

На думку Рея Даліо, засновника, голови та одного з керівників з інвестицій у правлінні фонду Bridgewater Associates, економічні санкції, введені Європою та США проти Росії та її фінансової системи, завдадуть важкої шкоди російській економіці і можуть навіть призвести до політичних змін у Росії.

Висловлюючи свою точку зору на конфлікт в Україні, інвестор оцінює військову операцію, що проводиться Росією в Україні, як серйозну загрозу нинішньому світовому порядку, при цьому вказавши на дві проблеми, що турбують його: чи вийде ця війна за межі України і чи буде в неї залучений альянс НАТО.

Важливою є також реакція Китаю.

На його думку, “було б дивно, якби в Росії не було великої внутрішньої опозиції політиці Путіна, яка могла б загрожувати його режиму або навіть призвести до його повалення”.

По-перше, відповідь Росії на економічні санкції представляється йому невизначеною і непередбачуваною, але загрожує наслідками. При цьому малоймовірно, що російський президент піде назад і сподіватиметься на досягнення якогось компромісу.

Другим, найважливішим чинником, який визначить майбутній світовий порядок, за словами Даліо, є рівень підтримки, яку Китай надає Росії в умовах санкцій.

“Для Путіна було б нелогічно йти на самоті, і добре відомо, що Китай і Росія в багатьох аспектах дуже близькі, що може бути дуже корисним для мінімізації наслідків санкцій”.

Даліо зазначив, що китайська платіжна система, заснована на юанях, може стати для Росії способом ведення міжнародної торгівлі тепер, коли великі російські банки були виключені із глобальної системи SWIFT.

“У будь-якому випадку я чекаю, що зробить Китай, тому що це вплине на те, як скоро виглядатиме світовий порядок, що швидко змінюється”, — сказав Даліо.

Щодо можливості переростання економічної фази війни у ​​”гарячу”, то і сам конфлікт, і санкції можуть спровокувати такий конфлікт за участю країн НАТО — цю можливість, хоч і малу, не можна виключати.

Він зазначає, що гарячим війнам зазвичай передують економічні війни, які включають заморожування активів, блокаду доступу до ринку капіталу та ембарго.

“Імовірніше, в найближчому майбутньому “гаряча” фаза конфронтації між Росією і країнами НАТО не почнеться”, — підсумував інвестор.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram