Новини
25 Лютого 2019
987

Разом нас багато: В Україні підрахували ІТ-підприємців на ФОПах

За останні три роки кількість ФОП в IT-сфері зросла на 40,7 тис

За останні три роки в Україні загальна кількість ФОП (фізичні особи-підприємці) зменшилася на 8%. Натомість у ІТ-галузі ФОПів навпаки стало на 45% більше, повідомляє Opendatabot.

З 2017 р. загальна кількість ФОП скоротилася на 164 тис. Сьогодні їх налічується лише 1,8 млн.

З іншого боку, за останні три роки кількість ФОП в IT-сфері зросла на 40 676 підприємців або на 45%. Їх частка серед інших фізичних осіб-підприємців збільшилася з 5% до 7,5%.

Зараз найбільше ІТ-підприємців нараховується в Харківський, Київській та Львівській областях. Їх частка там становить більше 14% від загальної кількості.

На сьогодні лише в категорії “Комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність” зареєстровано 129,5 тис. підприємців. Також популярні категорії: “Видання іншого програмного забезпечення”, “Консультування з питань інформатизації”, “Видання комп’ютерних ігор”, “Оброблення даних та розміщення інформації на веб-вузлах”.

 

“Програмісти суттєво покращили загальну статистику”, – зазначають аналітики Opendatabot.

Що стосується ФОПів, що припинили діяльність, то найбільше підприємств закрились у галузях складського господарства (77,5 тис. бізнесів), роздрібної торгівлі (55 тис.) і теле- та радіомовлення (17,5 тис.).

Зазначимо, що масове скорочення ФОПів в Україні почалося після того, як з 1 січня 2018 року оплата ЄСВ стала обов’язковою для всіх підприємств незалежно від того, прибуткові вони чи ні. А на початку 2019 р. Міністерство соціальної політики України запропонувало обмежити бізнесу роботу за договором з ФОПами. Така ініціатива викликала жваве обговорення, у тому числі і у ІТ-секторі. Втім, деякі експерти вважають, що впроваджувати такі законодавчі зміни в Україні поки що не будуть.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram