Новини
31 Липня 2020
958

Рахують збитки: Світові нафтові гіганти через коронавірусну кризу втрачають мільярди доларів

У II кварталі 2020 року прибуток Royal Dutch Shell знизився на 82%

Прибуток англо-голландської компанії Royal Dutch Shell у другому кварталі знизився на 82% на фоні пандемії коронавірусу та зниження цін на нафту. У загальному нафтовий гігант недорахувався $18,1 мільярда, про це йдеться у фінансовому звіті на сайті компанії.

Зазначається, що збиток перевищив 18 мільярдів за другий квартал. При цьому вартість нафтогазових активів Shell з урахуванням падіння цін на викопне паливо знизилася на $16,8 млрд.

“Додатково компанія списала $4,7 млрд за належну їй частку в родовищах в Нігерії”, – йдеться у повідомленні.

Shell очікує низькі ціни на нафту й газ протягом наступних 30 років. Компанія прогнозує $35 за барель нафти марки Brent у нинішньому році, $40 доларів – у 2021 році, і $50 – у 2022-му. Акції Shell знизилися майже на 2% липня після публікації звіту.

Тим часом найбільший незалежний нафтовидобувач США за ринковою капіталізацією компанія ConocoPhillips другий квартал теж закінчив зі збитками – в $1 млрд.

Головними причинами невдачі компанія назвала пандемію COVID-19, обвал нафтових котирувань і закриття бурових установок. Загалом ConocoPhillips була однією з перших нафтових компаній США, що оголосила про масове скорочення видобутку.

“За підсумками другого кварталу компанія виробляла в середньому 981 тис. барелів нафти у нафтовому еквіваленті на день, скоротивши видобуток на 225 тис. барелів”, – зазначається у фінансовому звіті компанії.

Додається, що наразі ConocoPhillips поступово відновлює роботу заморожених під час кризи свердловин. “Компанія вже відновила буріння на Алясці, а до вересня сподівається на повноцінне відновлення колишніх обсягів видобутку”, – йдеться у повідомленні.

Попри це нинішня звітність виявилася гіршою за прогнози аналітиків, що чекали від компанії збитків у $610 млн, а тому акції ConocoPhillips втрачають у ціні близько 5%.

Нагадаємо фінансові проблеми у нафтогазової транснаціональної корпорації  Royal Dutch Shell розпочалися ще наприкінці минулого року. Так, прибуток компанії у IV кварталі 2019 року знизився на 48%, до $2,9 млрд, не виправдавши прогнозів, й опустившись до найнижчого рівня за останні три роки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram