Думки
6 Липня 2020
943

Райнер Міхаель Прайсс: Зберегти свої вкладення без свідомих інвестицій у майбутнє не вдасться

Директор з інвестицій The Global CIO Office — про те, як криза-2020 змінює ставлення інвесторів до сталого розвитку

Перший лауреат Нобелівської премії з економіки (1969 рік) голландський економіст професор Ян Тінберген заявив: “Рівний розподіл і справедливість створюють прибуток, а не навпаки”.

Протягом багатьох років ця заява була вкрай непопулярною. Однак в останні кілька років ми спостерігаємо зростання інтересу до цільового соціального інвестування та сталого розвитку, філософії “потрійного критерію”, корпоративної соціальної відповідальності, та інвестування на основі принципів ESG (environmental, social, governance — екологія, соціальний розвиток, корпоративне управління).

Данія — країна, яка вже давно віддає вищий пріоритет екологічності та дотримання принципів ESG. Поки весь інший світ має справу з COVID-19, зростаючим рівнем безробіття і безпрецедентними антикризовими заходами центральних банків, що збільшують розрив у рівні добробуту, багато данських компаній залишаються світовими лідерами в галузі сталого розвитку та очолюють список найстійкіших компаній світу в рейтингу 2020 року.

Найбільший у Данії пенсійний фонд PFA з активами в 560 млрд данських крон ($82 млрд) запустив пенсійний продукт, який дозволяє учасникам інвестувати в активи, орієнтовані на поліпшення клімату. Повідомляється, що ці компанії стануть вуглецево-нейтральними не пізніше ніж через п’ять років.

Тим часом пенсійний фонд Данії MP Pension виводить інвестиції з 24-х холдингів нафтових компаній, а в майбутньому виключить також облігації та акції, випущені компаніями з видобутку вугілля і бітумінозних пісків.

Пенсійний фонд приєднався до ініціативи Race to Zero, що включає групу інвесторів і компаній по всьому світу, мета яких — зробити світ вуглецево-нейтральним до 2050 року. Фонд зобов’язався підтримати цю ініціативу, ставши учасником створеного при ООН Альянсу власників чистих активів.

Президент Європейського центрального банку Крістін Лагард на цьому тижні заявила: “У нас є можливість підтримати ЄС в прагненні до сталого розвитку, включивши питання зміни клімату та сталого розвитку в пакет фінансових заходів з боротьби з пандемією COVID-19”.

Історично і за часів до COVID-19 багато інвесторів вважали, що фокус на сталий розвиток звужує можливості для інвестування і може привести до нижчої прибутковості. Тепер, однак, все більше міжнародних інвесторів переконуються, що компанії, чиї фінансові моделі, ділові практики й бізнес-моделі засновані на принципах сталого розвитку, принесуть акціонерам більш високий прибуток.

Роберт Стренд, професор Каліфорнійського університету в Берклі та експерт з питань сталого розвитку в скандинавських країнах, зазначив: “Батьком сучасної Данії вважають Н. Ф. С. Грундтвига, який у XIX ст. написав легендарні рядки:” Ми стали надзвичайно багаті: у нас мало багатіїв і ще менше будинків”. Ці рядки прекрасно звучать на данському, та їх нерідко повторюють і сьогодні. Вони втілюють в собі філософію того суспільного устрою, до якого прагнула Данія, — філософію більш стійкого суспільства. Виявилося, що на практиці ця філософія призводить ще й до появи більшої позитивної динаміки та надійного ділового середовища, який, як наслідок, сприяє появі одного з найуспішніших у світі фондових ринків”.

Заворушення в США слід розглядати й аналізувати з урахуванням стрімко зростаючої нерівності в найбільшій економіці світу. Найбагатші сім’ї США зміцнюють свої позиції в корпоративній Америці. За даними Goldman Sachs, зараз 1% найбагатших американців володіє більш ніж половиною цінних паперів, що належать сім’ям у США.

Схоже, що американський мільярдер, захисник навколишнього середовища і філантроп Пол Тюдор Джонс розділяє занепокоєння з цього приводу, вважаючи, що компанії більше не можуть існувати виключно заради максимізації прибутку.

“Якщо ви говорите, що компанії потрібно турбуватися тільки про те, як приносити прибуток, ви дозволяєте цій компанії більше не замислюватися про рівну оплату праці, про гендерну рівність, про расову рівність. Чи не замислюватися про безліч інших соціальних факторів, які кінець кінцем лежать в основі сильного суспільства, що розвивається”, — сказав Джонс.

Компанія, чий керівник дотримується принципів сталого розвитку, може не просто вірити, а й інвестувати виключно в інновації, спрямовані на сталий розвиток.

Відмінний приклад — Tesla. Минулого тижня акції Tesla вперше досягли рекордної позначки в $1000. Критики стверджують, що зростання Tesla на 145% за рік у порівнянні з падінням S & P500 на 0,89% за той же період і коефіцієнтом заборгованості 152% нестабільний. Однак Ілон Маск не раз доводив, що критики помиляються, а ринок оцінює Tesla в $1000 за акцію, оскільки це компанія, яка використовує штучний інтелект і орієнтована на сталий розвиток, а не традиційна компанія, для якої діють методи оцінки з колишньої реальності.

Коефіцієнт P / E (ціна до прибутковості) індексу S & P500 становить 21,6, багато в чому завдяки збільшенню мультиплікатора, тоді як для Tesla коефіцієнт P / E досягає неймовірного значення 6483.

Мабуть, коли ринок вважає вашу компанію справжнім інноватором в області сталого розвитку, оцінки та коефіцієнти ціна/прибуток вже не мають значення. Велика ймовірність, що в майбутньому ринки й інвестори будуть звертати все більше уваги на наслідки економічної діяльності для суспільства, для навколишнього середовища, для людського життя і благополуччя.

У сфері економіки пандемія COVID-19 привела до значного зростання безробіття по всьому світу і різкого падіння доходів працівників. Крім того, коронавірус ставить під загрозу скромні досягнення останніх десятиліть в області расової та гендерної рівності та прав жінок.

Як стверджує ООН, скорочення нерівності — запорука досягнення Цілей в галузі сталого розвитку. Вірність принципам сталого розвитку допомагає компаніям знаходити своє місце в стрімко мінливому світі, вчасно реагувати на будь-які нові економічні, технологічні або соціальні хвилі й випереджати хід подій.

Підсумовуючи, можна сказати, що ми не прийдемо до сталого розвитку без серйозних змін в нашій економічній системі, заснованій на крайніх формах капіталізму. Все більш популярним стає думка, що заради інвестицій в сталий розвиток зовсім не потрібно жертвувати прибутковістю. Більш того: щоб зберегти свої вкладення, інвесторам доведеться інвестувати в майбутнє.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram