Новини
6 Липня 2023
277

Raiffeisen Bank відмовляється йти з росії

Австрійський банк чекає на завершення війни

Австрійська група Raiffeisen Bank International відкладає виконання обіцянок піти з росії, сподіваючись на швидке завершення розв’язаної країною-терористкою війни проти України, повідомляє Reuters.

Raiffeisen (RBI), найбільший із західних банків у росії, під тиском європейських регуляторів обіцяв до вересня відокремити свій російський бізнес, який забезпечує платежі для сотень російських компаній. Однак Австрія та RBI опираються виконанню цих обіцянок у надії, що війна в Україні скоро закінчиться.

Джерела агентства додали, що австрійські чиновники намагаються посилити захист RBI від тиску у Європі та США, називаючи тиск саме на австрійську групу несправедливим та перевіряючи рішучість Заходу ізолювати москву.

Попри те, що Австрія публічно підтримує Україну, кілька австрійських офіційних осіб зазначили, що вони не бажають повністю розривати десятирічні зв’язки з росією, вважаючи, що відносини все ще можна відновити.

Водночас RBI досі не представив свій план виокремлення російського бізнесу або виходу з рф наглядовим органам Європейського центрального банку (ЄЦБ), що робить малоймовірним виконання обіцянок керівництва банку у визначений строк.

Джерела агентства стверджують, що після подачі такого плану банк чекатиме його схвалення ЄЦБ, що може зайняти місяці. Крім того, для виходу RBI з росії знадобиться схвалення центрального банку росії, міністерства фінансів і, у разі продажу, навіть президента рф.

Один зі співрозмовників повідомив Reuters, що російська влада чітко дала зрозуміти RBI, який має близько 2600 корпоративних клієнтів у росії, 4 млн власників місцевих рахунків і 10 тис. співробітників, що вони хочуть, щоб російський банк австрійської групи продовжував працювати, оскільки він дозволяє здійснювати міжнародні платежі.

Офіційний представник RBI запевнив, що австрійська група зберігає плани про продаж або відокремлення свого банку в росії та має намір скоротити свій російський бізнес. Ще один співрозмовник тепер пояснює, що пошук покупців на російський “Райффайзен банк” ускладнився після спроби бунту терористичної організації “Вагнер”.

Raiffeisen також стикається з тиском з боку Вашингтона і передав дані про російські транзакції в санкційний орган США — Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів, повідомили Reuters троє людей, які знають про розслідування.

Один із них сказав, що ця інформація становить загрозу, якщо будуть виявлені порушення санкцій. Raiffeisen заявив, що дотримується санкцій і співпрацює з OFAC.

23 березня Національне агентство з питань запобігання корупції внесло Raiffeisen Bank International до переліку міжнародних спонсорів війни за продовження роботи банку в рф та офіційне визнання так званих “ДНР” та “ЛНР”.

У січні Національний банк України (НБУ) публічно закликав керівників міжнародних банківських груп виконати свої обіцянки та припинити роботу в рф. Такі звернення були спрямовані на адресу Raiffeisen Bank International, Intensa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole.

Нагадаємо, ще 13 міжнародних компаній за місяць пішли з ринку рф.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram