Новини
15 Червня 2021
632

Рада ухвалила закон про податкову амністію

Законопроєкт у другому читанні підтримали 243 народних депутатів

Верховна Рада України (ВРУ) ухвалила закон з поправками до Податкового кодексу про добровільне декларування активів фізичних осіб із пакета президентських законопроєктів про податкову амністію, який запроваджував можливість задекларувати свої активи для фізосіб з 1 вересня 2021 року.

Як повідомляє “Інтерфакс-Україна”, законопроєкт №5153 у другому читанні підтримали 243 народних депутатів при необхідних 226 голосах.

Закон передбачає проведення одноразового добровільного декларування активів фізосіб з 1 вересня 2021 року і до 1 вересня 2022 року. При цьому декларантами не можуть бути особи, які в будь-який період з 1 січня 2010 року виконують або виконували в Україні публічні функції (в редакції до першого читання пропонувалося вказати 2005 рік).

“Одна з цілей цієї амністії — повернення коштів, які резиденти вивели за кордон і які там залишаються у наших резидентів. Для цього вводимо для засобів, які залишаються за кордоном, ставку 7% або 9%. Для засобів, які вони повернуть в Україну і задекларують, ставка 5%”, — зазначив з парламентської трибуни голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Як відомо, наприкінці березня Верховна Рада ухвалила за основу президентський законопроєкт №5153 з поправками до Податкового кодексу про добровільне декларування активів фізичних осіб. Крім цього, парламент підтримав у першому читанні законопроєкти №5355 і №5356 з пакета проєктів закону про податкову амністію. Вони пропонують сплату збору з грошової вартості задекларованих активів за такими ставками: 5% — загальна ставка, 9% — щодо активів, розміщених за кордоном, 2,5% — за ОВДП, придбаних з 1 січня 2021 до 20 червня 2022 до подачі декларації.

Нагадаємо, Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями Закон, що послаблює відповідальність за неправдиве декларування.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram