Новини
14 Листопада 2019
1 388

Рада прийняла бюджет-2020

За нього проголосували 280 народних депутатів

Фото: Facebook

Верховна Рада підтримала в другому читанні і в цілому законопроект №2000 “Про Державний бюджет України на 2020 рік”. За нього проголосували 280 народних депутатів.

Основні показники проекту державного бюджету на 2020 рік, згідно з законопроектом, наступні:

✔️Доходи державного бюджету на 2020 рік передбачені в сумі 1,093 трлн грн. Витрати збільшені на 10,1 млрд грн (з 1170 до 1 180,1 млрд грн). Дефіцит ДБУ складе 2,09% ВВП. На обслуговування держборгу закладено 141,5 млрд грн.

✔️Фінансування Пенсійного фонду з державного бюджету складе 173 млрд грн. На 670 грн піднімуть виплати пенсіонерам старше 80 років;

✔️Кошти на виплати субсидії заплановані в бюджеті — 48 млрд грн. Це на 7 млрд менше, ніж в 2019 році. Вважається, що цієї суми вистачить на субсидії всім, хто її потребує.

✔️Поліпшено прогноз курсу долара — 27 грн/$. Раніше закладався курс 28,2 грн/$.

✔️Держава розраховує отримати 12 млрд гривень від приватизації.

✔️На розвиток дорожньої інфраструктури закладено 73,7 млрд грн, що на 37% більше ніж в минулому році.

✔️Загальні витрати на охорону здоров’я становлять 113,3 млрд грн, що на 15,1 млрд більше ніж було закладено в бюджеті на 2019 рік.

✔️На охорону і безпеку в наступному році буде витрачено 245,8 млрд грн (на 16% більше, ніж в 2019 році), з них Міноборони отримає 130 млрд грн, а МВС — 93 млрд грн.

✔️Щодо освіти, сюди планується направити 145,1 млрд грн, що на 12,7% більше минулорічного показника бюджету.

✔️Витрати на розвиток культури та інформаційної сфери становлять 9,2 млрд грн.

✔️Мінімальна зарплата складе 4723 грн.

Годиною раніше Верховна Рада прийняла закон “Про внесення змін до Бюджетного кодексу”, необхідний для прийняття державного бюджету на 2020 р.

За прийняття відповідного урядового законопроекту №2144 у другому читанні проголосували 282 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект розроблений з метою врегулювання питань, пов’язаних з підготовкою проекту закону “Про державний бюджет України на 2020 рік” та унормування прийнятих змін до законодавства.

Зокрема, законом до доходів державного бюджету віднесено плату за сертифікацію оператора системи передачі електроенергії та оператора газотранспортної системи у зв’язку з введенням з 1 серпня 2019 р. ринку електроенергії, а також внески суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг на регулювання.

Також законом дозволено використовувати в новому бюджетному періоді залишки власних надходжень бюджетних установ та інших надходжень спеціального фонду бюджету.

Крім того, уточнено обсяг державної підтримки аграріїв в розмірі до 1% випуску продукції в сільському господарстві, з огляду на що виділені раніше обсяги повністю не використовувалися. У такому ж розмірі встановлений обсяг державного фонду регіонального розвитку від прогнозного обсягу доходів загального фонду держбюджету.

Закон також передбачає створення боргового агентства, яке буде координуватися Кабінетом міністрів через міністра фінансів. Глава агентства отримує повноваження у сфері державних запозичень та управління держборгу.

Крім цього, в ході обговорення народні депутати підтримали поправку, згідно з якою надходження від акцизу на палива перерозподіляються з Дорожнього фонду в місцеві бюджети, причому після перерви народні депутати до неї не поверталися.

Закон також дозволяє за рішенням Кабміну, погодженим з комітетом Верховної Ради з питань бюджету, здійснювати запозичення понад обсяг, визначений для поточного року в законі про держбюджет, для фінансування держбюджету в наступному році.

Нагадаємо, міністерство фінансів України на аукціонах з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в січні-жовтні залучило до державного бюджету 202,782 млрд грн, $3,767 млрд і €189 млн. А чисті міжнародні резерви НБУ скоротилися до $11,9 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram