Новини
1 Березня 2019
1 843

Рада підвищила мито на металобрухт

Парламент підвищив експортні мита на металобрухт з €42 до €58 за тонну терміном на шість років

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому закон про зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку (№9474), підвищивши мито на експорт брухту з €42 до €58 за тонну та подовживши його дію на шість календарних років (замість діючих трьох). За закон проголосували 234 народні депутати.

“Це третій закон, який приймаємо. Два спрацювали дуже ефективно: дефіцит знизили з 9% до 2%”, – зазначив голова профільного парламентського комітету Віктор Галасюк.

Водночас він зауважив, що ціна на брухт у світі зросла на 30%, провідні металургійні держави розпочали торговельні війни, що змушує Україну запровадити додаткові захисні заходи.

Віктор Галасюк наголосив, що закон відповідає нормам СОТ та угодам з ЄС і додатково принесе до держбюджету 1,5 млрд грн.

Нагадаємо, востаннє Верховна Рада підвищила ставку експортного мита на брухт чорних металів з €30 до €42 та продовжила дію мит на рік у травні минулого року. Перед цим мита підвищували у 2017 р. Представництво ЄС в Україні тоді виступило із закликом не продовжувати дію мит на експорт металобрухту, тому що цей крок порушить домовленість із ЄС щодо скасування цих мит. У ЄС стверджували, що підвищення дії та розміру мит на металобрухт порушує “дух і букву” Угоди про асоціацію.

Раніше Investory News повідомляли, що Україна втратила одну позицію за рік в рейтингу світових виробників сталі. За підсумками 2018 року виробництво сталі в Україні склало 21,1 млн тонн, що на 1,1% менше ніж у 2017-му.

В січні Україна виробила 1,85 млн тонн сталі – це на 4,9% менше порівняно з січнем 2018-го, коли виробництво склало 1,95 млн тонн. Незважаючи на зменшення виробництва сталі, Україна зберегла 13-е місце серед світових виробників сталі.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram