Новини
13 Вересня 2021
624

Рада Нацбанку затвердила Основні принципи грошово-кредитної політики на 2022 рік

Регулятор дотримуватиметься режиму плаваючого курсоутворення

Рада Національного банку України (НБУ) у понеділок, 13 вересня, ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2022 рік і середньострокову перспективу. Про це йдеться у повідомленні пресслужби регулятора.

“Документ ґрунтується на пропозиціях правління Національного банку та підтверджує цілі, принципи та інструменти монетарної політики, зазначені й у попередніх версіях Основних засад. Він повністю узгоджується з положеннями Стратегії монетарної політики регулятора та відповідає міжнародним зобов’язанням України, зокрема положенням Меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику”, — йдеться у повідомленні.

Так, відповідно до Основних засад наступного року Національний банк продовжить:

• проводити політику таргетування інфляції для досягнення та забезпечення цінової стабільності;

• підтримувати темпи приросту цін у середньостроковій перспективі на рівні 5% із допустимим діапазоном відхилень 1 в.п.;

• застосовувати облікову ставку як основний інструмент монетарної політики. У разі потреби центробанк може використовувати й інші інструменти грошово-кредитної політики, передбачені Законом України “Про Національний банк України”;

• дотримуватися режиму плаваючого курсоутворення та не таргетуватиме досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.

У НБУ запевняють, що інфляційне таргетування залишиться гнучким із метою належного балансу між забезпеченням цінової стабільності та сприянням економічному зростанню і фінансовій стабільності.

“Національний банк допускатиме тимчасове відхилення інфляції від установленої цілі в окремі короткострокові періоди, якщо це не створюватиме загрози розбалансування інфляційних очікувань та не перешкоджатиме поверненню інфляції до цілі на прийнятному горизонті монетарної політики”, — йдеться у повідомленні.

Ураховуючи необхідність розвитку валютного ринку, Національний банк прагнутиме мінімізувати використання валютних інтервенцій. Також центробанк продовжить валютну лібералізацію, кінцевою метою якої є перехід до вільного руху капіталу.

За словами голови Національного банку України Кирила Шевченка, основні засади доповнено новими розділами щодо політики Національного банку у сфері обігу віртуальних активів, а також стосовно врахування в монетарній політиці кліматичних змін і принципів сталого фінансування.

“Уперше в дороговказі з монетарної політики підкреслено важливість розвитку екологічних, соціальних та управлінських аспектів. Вони сприятимуть становленню в Україні потужної “зеленої” економіки за зразком провідних європейських країн”, — наголосив він.

У межах своєї компетенції Національний банк докладатиме зусиль, щоб законодавче регулювання та функціонування ринку віртуальних активів узгоджувалися з необхідністю досягнення цілей із цінової та фінансової стабільності в Україні. “Це є важливим для забезпечення стійкого економічного зростання”, — йдеться у повідомленні.

Крім того, регулятор приділятиме належну увагу моніторингу та мінімізації ризиків, пов’язаних із поширенням віртуальних активів та встановленню дієвих засобів контролю за ними.

Голова НБУ додав, що з метою забезпечення стійких темпів економічного зростання Національний банк працюватиме над посиленням координації грошово-кредитної та бюджетно-податкової політики з урядом України.

Раніше Investory News писали — у Нацбанку наголошують, що віртуальні активи не будуть платіжним засобом в Україні, всупереч ухваленню закону про віртуальні активи. Проте, затвердження закону надало віртуальним активам певний юридичний статус, а учасникам ринку — можливість захисту своїх інтересів і роботи у правовому полі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram