Новини
17 Листопада 2021
655

Рада на законодавчому рівні визначила засади роботи Бюро економічної безпеки

Загалом до другого читання законопроєкту депутати внесли 238 поправок

Верховна Рада України (ВРУ) в середу, 17 листопада, ухвалила в цілому депутатський законопроєкт 3959-1 з поправками до адміністративного та кримінального законодавства щодо Бюро економічної безпеки (БЕБ). Законопроєкт у другому читанні підтримало 296 народних депутатів за необхідних 226 голосів.

Документом передбачається підслідність БЕБ щодо шахрайства з ПДВ, якщо предметом правопорушення є бюджетне відшкодування зазначеного податку.

Як наголосила під час обговорення народний депутат Ніна Южаніна, редакція законопроєкту до другого читання не передбачає підслідності Бюро статтю 222-2 Кримінального кодексу (маніпулювання на енергетичному ринку), повідомляє Інтерфакс-Україна.

Законопроєкт встановлює законодавчу основу для реалізації БЕБ своїх повноважень, покладає на нього завдання — запобігання, виявлення, припинення та розслідування економічних кримінальних правопорушень.

До другого читання законопроєкту депутати внесли 238 поправок, зокрема комітет врахував 130.

“Раніше законопроєкт розкритикувала Європейська бізнес асоціація за норму про кримінальну відповідальність за шахрайство з ПДВ. Зазначалося, що редакція законопроєкту, зокрема, дозволяє розпочати кримінальне переслідування керівництва компаній на основі факту подання заяви на відшкодування та рішення податкових органів про відмову у відшкодуванні до розгляду спору в судовому порядку”, — пише видання.

На думку експертів ЄБА, такі зміни дозволять порушувати кримінальні справи лише за фактом визначення правопорушення актом перевірки без адміністративного та судового оскарження акта перевірки.

Нагадаємо, у травні Кабмін затвердив рішення про створення Бюро економічної безпеки, що стало одним із фінальних кроків на шляху ліквідації податкової міліції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram