Новини
19 Листопада 2021
1 000

П’ять найприбутковіших компаній за останні десять років

Серед найвідоміших — Google, Domino’s Pizza і Booking Holdings

На фондовому ринку є компанії, що принесли інвесторам величезні статки. Але не варто забувати, що в момент появи цих фірм вартість їхніх акцій була невеликою. Ті, хто в потрібний момент встигли придбати цінні папери таких стартапів, безумовно чудові аналітики, або ж просто щасливчики, повідомляє Ain.ua.

Google

Головна пошукова система у світі стала однією з перших компаній, акції яких зростали з реактивною швидкістю. Починаючи з 2004 року, папери корпорації котирувалися на біржі NASDAQ, яка була одним із двигунів зростання економіки.

Потім, 2015-го, в результаті реорганізації Google з’явився американський холдинг Alphabet, який за допомогою своїх дочірніх компаній почав розповсюджувати інтернет-рекламу у всьому світі.

Наразі пошуковою системою Google користується значна частина населення планети, тим самим збільшуючи її трафік та реалізовуючи всі супутні послуги.

З 2011 року акції Google зросли вдесятеро — з $290 до $2914. Інвестори, які вклали в них кошти на ті часи, отримали неймовірний прибуток.

Domino’s Pizza

Ця міжнародна мережа піцерій на сьогодні — друга за величиною у США. Вона працює у 85 країнах світу, налічує 15,9 тис. ресторанів та продає 3 млн піц на добу. Компанія також планує збільшити кількість ресторанів до 25 тис. до 2025 року, що зробить її значно серйознішим конкурентом для інших мереж швидкого харчування.

На початку четвертого кварталу 2020 року, в пандемію коронавірусу, компанія почала розвивати сектор електронної комерції, щоб наростити швидкість онлайн доставки. Рішення було вдалим: акції Domino’s завдяки цьому дійшли з $260 у березні 2020 року до нинішньої позначки $480, тобто зросли більше ніж удвічі.

Якщо дивитися на 10-річний відрізок, зліт буде значнішим — з $23 у жовтні 2011 року до $480 у жовтні 2021 року, тобто 1986% зростання.

Booking Holdings

Booking — це американський туристичний холдинг, який працює посередником під час бронювання номерів у готелях та апартаментах. Також Booking продає через посередників авіаквитки й допомагає орендувати авто. Акції компанії сильно просіли під час пандемії, як і в інших гравців туристичної галузі. Але ризики у Booking виявилися меншими. У бізнесу висока рентабельність, і оскільки він працює в IT-секторі, перевести всіх співробітників на віддалення було не так складно.

Як наслідок Booking не виплачував лікарняні та відпускні й не звільняв співробітників масово, як робили інші корпорації у туристичному секторі, а оновлення сервісу після зняття обмежень пішло йому на користь.

Booking Holdings мав значні підйоми та падіння, але за минулі 10 років вартість акцій компанії зросла з $407 до $2474 у жовтні 2021 року — тобто на 507%.

Sleep Number

Американська компанія з виробництва ліжок, матраців і спального приладдя для мас-маркету з роками тільки зростає. Її успіх пов’язаний з тим, що в США постійно зростає продаж будинків, а під час переїзду на нове місце проживання без спального місця не обійтися.

Sleep Number має 23 зареєстрованих патентів на продукцію в США. За останні 10 років вартість паперів компанії показала стрімке зростання від $9 до $150 — порівняно низька ціна проти технологічного сектора, де вартість акції зазвичай починається від $1 тис., і це якщо пощастить.

Patrick Industries

Patrick Industires — це компанія з виробництва автомобілів для відпочинку та подорожей. Крім трейлерів, будинків на колесах і човнів у них також є лінійка продукції та аксесуарів для будівництва. Пандемія вплинула на компанію в першому півріччі 2020 року. Але вже у другому півріччі попит на житло, автомобілі та їхні комплектуючі зріс.

Подальше зростання залежить від того, наскільки сильним буде попит на компоненти та деталі для будинків на колесах, а також автомобілі для туризму. У цьому секторі висока конкуренція, але Patrick Industries має чимало переваг перед ними: широкий вибір асортименту, значне охоплення на ринку збуту й велика продуктивна потужність.

Ще 10 років тому акції Patrick Industries коштували 80 центів, але згодом вони показали колосальне зростання до $98.

Загалом компанії, чиї акції принесли величезний прибуток за 10 років, за цей час пережили різні періоди — як негативні, так і позитивні. Але поєднує їх одне — наразі це найбільші корпорації у світі. Інвестори, які вклали кошти на стадії становлення цих компаній та не продавали акції всупереч кризам, значно збільшили свої статки.

Нагадаємо, на початку листопада корпорація Google вперше в історії стала однією з найдорожчих компаній США. Акції власника техкомпанії оновили рекорд — понад $3000 і можуть й надалі зростати.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram