Новини
29 Жовтня 2021
373

Публічно обговорюють: НБУ планує змінити підходи до встановлення офіційного курсу

Серед основного — зміна часу збору даних і його оприлюднення

Фото: Flickr

Національний банк України (НБУ) запропонував для публічного обговорення пропозиції щодо змін до Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют. Про це йдеться у повідомленні пресслужби регулятора.

Зазначається, що Нацбанк також пропонує зміни до розрахунку довідкового значення курсу до долара США й облікової ціни банківських металів.

У повідомленні наголошується, що зміни передбачають, зокрема, коригування підходів до відсікання угод з екстремальними параметрами. “Пропонується відмовитися від відсікання угод, обсяг яких більш ніж на два стандартних відхилення відхиляється від середньоарифметичного обсягу ряду угод з метою зменшення втрат даних під час розрахунку офіційного/довідкового курсу гривні до долара США”, — зазначили в НБУ.

Натомість регулятор планує запровадити підхід, відповідно до якого до розрахунку курсу гривні беруться угоди з найрелеватнішим обсягом для українського міжбанківського ринку, а саме від $0,1 до $5 млн.

Водночас параметри найрелевантнішого обсягу угод у майбутньому можуть бути переглянуті у разі виникнення відповідних змін на валютному ринку.

Крім того, пропонується вилучати на першому етапі відсікання з розрахунку угоди, що відрізняються на 2% від медіани курсу первісного ряду угод, а не від середньоарифметичного значення курсу первісного ряду угод. Також пропонується зміна часу збору даних для обчислення офіційного курсу гривні до іноземних валют та зміну часу його оприлюднення.

Пропонується змінити час збору даних для обчислення офіційного курсу гривні до іноземних валют (як за угодами грн/$, так і за індикаторами BFIX) з 15:30 на 15:00 за київським часом. “За таких умов офіційний курс гривні до іноземних валют оприлюднюватиметься до 15:30 (наразі — до 16:00) за київським часом”, — зазначили в Нацбанку.

Також регулятор пропонує визначати порядок розрахунку довідкового курсу гривні до долара США за особливих умов за аналогічним способом до чинного механізму розрахунку офіційного курсу гривні до долара США та встановити час контролю доступної кількості угод — 11:30 за київським часом.

У НБУ нагадали, що на сьогодні такий механізм визначено лише для розрахунку офіційного курсу гривні до долара США. Водночас для довідкового значення курсу гривні до долара США він не визначений.

Нагадаємо, наприкінці жовтня НБУ погіршив прогноз зростання ВВП України. Крім того регулятор ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 8,5% річних.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram