Новини
4 Березня 2021
701

Прототип космічного корабля Starship SpaceX вибухнув після посадки

Ілон Маск назвав випробування успішними завдяки отриманим даним щодо працездатності ракети

Компанії Ілона Маска вперше вдалося успішно посадити прототип своєї новітньої та найпотужнішої ракети Starship, що розробляється для польоту на Марс. Під час випробувань апарат піднявся на висоту 10 км, потім приземлився на посадкову площадку, однак через декілька хвилин вибухнув.

“Starship SN 10 приземлився в зоні посадки, потім швидко загорівся через надлишок ракетного палива”, — повідомили під час трансляції випробувального польоту на каналі компанії в YouTube.

Під час двох попередніх випробувальних запусків прототипи корабля вибухнули ще під час посадки.

Засновник компанії SpaceX Ілон Маск заявив у Twitter, що прототип Starship під час останніх льотних випробувань приземлився цілим і неушкодженим.

Випробування, проведені у ніч на 4 березня в Техасі, стали третім запуском Starship на висоту від 10 км. Попередні тестові запуски проводилися 10 грудня і 3 лютого. В обох випадках ракети вибухнули та зруйнувалися під час посадки.

Попри це компанія та Ілон Маск назвали випробування успішними, оскільки вони змогли отримати дані щодо працездатності й маневровості ракети, а також її керованості під час повернення на Землю. Маск оцінював вірогідність успішної посадки під час першого запуску тільки як одну третину.

Starship — це комплекс, що складається з космічного корабля та суперважкої ракети. Така собі багаторазова система транспортування, що розроблена для перевезення як людей, так і вантажів “на орбіту Землі, Місяця, Марсу й ще далі”.

У компанії наголошували, що Starship володітиме “найпотужнішою у світі ракетою-носієм, що коли-небудь розроблялися”. Вона призначена для перевезення близько 100 осіб і 91 т вантажу в майбутніх місіях на Місяць і Марс.

Нагадаємо, Ілон Маск презентував ракету Starship наприкінці вересня 2019 року.

Тим часом за даними CNBC, оцінка SpaceX досягла майже $74 млрд. Такого показника компанія змогла досягти завдяки додатковому продажу акцій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram