Новини
8 Квітня 2019
855

Проти МХП: Європарламент звинувачує Україну у курячих зловживаннях

Імпорт з України до ЄС курячого м’яса протягом двох років збільшився майже у 14 разів, що насторожило ЄП

Україна зазнала критики з боку Європарламенту в зв’язку з розширенням положень Угоди про вільну торгівлю, що дозволило значно збільшити експорт курячого м’яса в ЄС, повідомляє Portal Spozywczy.

Відповідно до Угоди про вільну торгівлю між ЄС та Україною, країна отримала кращий доступ до ринку Євросоюзу. Квота поставок курячого м’яса була встановлена ​​на рівні 20 тис. т.

Але українські виробники змогли обійти правила, які дозволяють вітчизняним компаніям імпортувати курячі грудки, що кваліфікуються як “інші товари”, без будь-яких обмежень, а також без мита. Як показують дані, представлені на засіданні парламенту, імпорт з України курячого м’яса збільшився з 3,7 тис. т в 2016 р. до 50 тис. т в 2018 р.

“Ця практика рухається в неправильному напрямку. Це підхід, який руйнує довіру, побудовану протягом багатьох років. Ми не можемо прийняти дії, які використовують прогалини в законодавстві і носять якийсь комбінаційний характер”, – заявили в Європейському парламенті.

На думку представників ЄП, вся ситуація є прикладом того, що, незважаючи на відкритість ЄС для поставок товарів з України, деяка недбалість укласти договір про вільну торгівлю використовувалася аморально. В Єропарламенті попереджають, що проблема може зрости, оскільки можливості виробництва України величезні.

“За справу відповідає компанія “MХП”, яка контролює 40% українського ринку. В цьому випадку не може бути й мови про Україну, оскільки ця компанія зареєстрована на Кіпрі і платить там податки”, – заявив на засіданні німецький депутат Європарламенту Томас Вайтц.

Держави-члени ЄС звернулись до парламенту, щоб обговорити ситуацію, що склалася з Україною. Контрактна угода передбачає збільшення квоти. Представник ЄС заявив на засіданні комітету, що це раціональне рішення. Він зазначив, що експорт курячого м’яса з ЄС в Україну становить 180 тис. т, а в зворотному напрямку – 120 тис. т.

Глава міжнародної торгової комісії Бернд Ланге вважає ці доводи незадовільними. Він повідомив, що на зустрічі координаторів політичних груп буде прийнято рішення про те, що робити далі.

Нагадаємо, Державна митна служба наприкінці березня звітувала, що у січні-лютому 2019 р. загальний обсяг експорту м’яса свійської птиці виріс на 42,7%, до 69 тис. т, у порівнянні з 2018 роком (44,5 тис. т).

Також відомо, що чистий прибуток агрохолдингу “Миронівський хлібопродукт” (МХП) Юрія Косюка в минулому році скоротився на 44,3% у порівнянні з 2017 р. – до $128 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram