Новини
15 Квітня 2019
928

Прогноз стабільний: Агентство S&P підтвердило рейтинги України

Від України очікують виконання угоди з МВФ в рамках програми stand by на $3,9 млрд

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings підтвердило довгострокові і короткострокові суверенні кредитні рейтинги України за зобов’язаннями в іноземній і національній валюті на рівні “B-/B”. Також підтверджено рейтинг за національною шкалою “uaBBB” з прогнозом “стабільний”, передає S&P.

Що стосується прогнозу щодо фінансування валютних зобов’язань уряду з термінами погашення після 2019 року, коли Україна має досягти нової угоди з Міжнародним валютним фондом, в агентстві відзначають невизначеність.

“І це не дивлячись на підвищення темпів економічного зростання і зниження інфляції”, – підкреслюють у S&P. І нагадують, що в 2019 році Україну чекають значні виплати за зовнішнім боргом, а також президентські і парламентські вибори.

Прогноз “стабільний” відображає очікування агентства щодо виконання Україною умов угоди з МВФ в рамках програми stand by на $3,9 млрд, “хоча можливі деякі затримки в їх виконанні”.

S&P відзначає, що суверенні рейтинги можуть опинитися під тиском, якщо виникнуть проблеми з пільговим фінансуванням або доступом до ринків капіталу в наступному році.

“Це поставить під питання здатність українського уряду виконувати свої значні зовнішні зобов’язання до кінця 2019 року і в 2020 році”, – повідомляє агентство.

Негативний вплив може мати й несприятливе для країни рішення в рамках судового процесу між Україною і Росією щодо єврооблігацій, які український уряд випустив в грудні 2013 року.

“Судовий процес може розтягнутися на довгі роки. При розвитку найгіршого сценарію таке рішення може створити технічні обмеження щодо можливості України здійснювати виплати по комерційному боргу перед іншими кредиторами. А це може чинити тиск на рейтинги”, – вважають експерти агентства.

У випадку, якщо Україна продемонструє більш значне, ніж очікується, економічне зростання на тлі поліпшення бюджетних і зовнішньоекономічних показників, рівень рейтингу покращиться.

“Для цього ми повинні прийти до висновку, що ситуація в непідконтрольному уряду регіоні – на сході країни – стабілізувалася і подальша ескалація напруженості малоймовірна”, – підкреслили у S&P.

Нагадаємо, раніше міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента України в іноземній валюті на рівні “B-” зі стабільним прогнозом.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram