Бiзнес
9 Вересня 2020
2 272

Про що запитують на співбесідах у компаніях відомих мільярдерів

Бізнесмени шукають талановитих працівників, щоб ті допомагали збільшувати статки

Лідери найбільших компаній надають великого значення підбору кадрів і називають цей процес одним із найскладніших завдань. Вони вигадують незвичайні питання, аби за особистої зустрічі відразу виявити людей, які забезпечать зростання та процвітання їх бізнесу.

Розповідаємо, які запитання ставлять у компаніях Ілона Маска, Річарда Бренсона та Білла Гейтса.

• На роботу до Маска •

Цього року дві компанії під керівництвом Ілона Маска увійшли до ТОП-10 найпрестижніших стажувань за версією Vault. Tesla, яка зайняла в списку сьоме місце, оцінюється у $32,8 млрд, а SpaceX, яка посіла десяте місце, коштує $33,8 млрд. За оцінками експертів, у найближчому майбутньому ця цифра може перевищити $120 млрд.

Влаштувавшись на роботу в один із проєктів Маска, співробітник отримує частину акцій компанії, вартість яких з часом може значно зрости. Загалом Tesla і SpaceX ефектно виглядають у резюме, але влаштуватися туди не так просто.

Cтажери SpaceX розповіли про питання, які їм задавали рекрутери. Компанія шукає професіоналів у різних сферах — як інженерів, так і фахівців з бізнес-процесів. Тому хід співбесід може значно відрізнятися.

Основні та вступні запитання:

— Чому ви вважаєте себе гідним кандидатом для SpaceX?

— Розкажіть про серйозну невдачу та досвід, який ви від неї отримали?

— Чи доводилося вам розв’язувати проблему, практично не володіючи інформацією про неї?

— Якби вас попросили розпочати роботу в SpaceX вже завтра вранці, за якими трьома якостям ваш екскерівник сумував би найбільше?

— Оцініть себе у порівнянні зі своїми однолітками за шкалою від 1 до 10.

Порада від співробітників SpaceX: “Попрацюйте над чимось значним і навчіться докладно та цікаво розповідати про це”.

Головоломки/припущення/наукові питання:

— Як би ви спроєктували підставку для гамака?

— Ви перевозите по озеру камінь у невеликому весловому човні. Підвищиться чи знизиться рівень води у водоймі, якщо кинути в нього камінь?

— Що рухається швидше, коли ви їдете на велосипеді: його ланцюг або земля під ним?

— Де у світі можна пройти 1 милю на північ, 1 милю на схід, потім 1 милю на південь і повернутися у вихідну точку?

— Ви перебуваєте у приміщенні з контрольованою кімнатною температурою, у вас є філіжанка гарячої кави й трохи вершків у холодильнику. У який момент ви додасте вершки, якщо на охолодження кави маєте одну годину?

Порада: “Потрібно розуміти властивості матеріалів й основні положення механіки, такі як напруга та моменти інерції”.

Знання про космос і ракетобудування:

— Що потрібно враховувати при транспортуванні ракети через країну?

— Де б ви розмістили центр тиску на ракеті? Чому саме там?

— Об’єкт з великою масою рухається з певною швидкістю. Як скинути швидкість і зупинити рух об’єкта?

— Розробіть систему подачі палива до ракети на стартовому майданчику.

— Як би ви визначили тягу, створювану в вакуумі сферичним балоном високого тиску з круглим вихлопним отвором?

Порада: “Вам знадобляться знання про цикли ракетних двигунів і принципи конструювання подібних систем”.

• Працювати з Бренсоном •

Ось деякі запитання, на які потрібно надати відповідь під час співбесіди у компанії Річарда Бренсона.

Які унікальні якості ви привнесете в нашу компанію? В резюме міститься багато важливої ​​інформації про кандидата, але вона не показує особистість повністю. Розкажіть інтерв’юеру про ваші унікальні здібності, які можуть бути корисними для компанії.

Як приклад відповіді:Я легко розпочинаю розмову та можу порозумітися практично з ким завгодно. Ця звичка дуже допомагає в обслуговуванні клієнтів і продажах”.

Як ви розставляєте пріоритети? Уявіть ситуацію, коли вам потрібно одночасно виконати декілька завдань і покажіть інтерв’юерам своє вміння розставляти пріоритети.

“Я оцінюю розмір проєкту та з’ясовую, на скільки годин ми відстаємо від плану. Це допомагає мені обрати те завдання, за яке варто взятися у першу чергу. Крім того, я добре вмію делегувати, тому ніколи не порушую дедлайни”.

Як ви справляєтеся з невдачами? Як вони впливають на вас і вашу роботу? Кожен по-своєму реагує на стрес і розчарування. Обговоріть з інтерв’юером, як ви зазвичай дієте в подібних випадках.

“У кожної невдачі є причини. Я досить прагматична людина, тому не відчуваю якихось емоційних хвилювань у таких випадках — замість цього я аналізую те, що сталося та продовжую наполегливо працювати над проєктом”.

Які робочі ситуації вас надихають і мотивують? Під час співбесіди фахівцеві з персоналу важливо зрозуміти, як мотивувати майбутнього співробітника та підтримувати його бажання приходити на роботу щодня. Розкажіть інтерв’юеру, що впливає на вашу залученість і продуктивність.

“Я ціную сильну команду та грамотне керівництво. Для ефективної роботи мені потрібна доброзичлива атмосфера та чітке розуміння поставлених переді мною завдань”.

Чи добре ви ладите з колегами? Подумайте про ваші стосунки з іншими співробітниками в минулому та сьогоденні. Якими вони були та як розвивалися? Згадайте про те, що вам подобалося у спілкуванні з колегами. Повага, почуття гумору та взаємна підтримка — ось ті якості, які роблять робочі стосунки більш приємними й ефективними.

Як би ви описали себе? Для Virgin Atlantic важливий індивідуальний підхід. Під час співбесіди інтерв’юер хоче дізнатися більше про особисті якості кандидата й заодно оцінити його чесність. Відповідь може включати такі модні слова, як екстравертний, енергійний та впевнений в собі.

• Досягти успіху з Гейтсом •

Білл Гейтс — один із найбагатших людей у світі (його статки становлять $79,2 млрд), але й він визнає, що найм співробітників та управління ними завжди були для нього одним із найскладніших завдань.

Мільярдери на кшталт Гейтса не люблять робити помилки у цій важливій галузі. Вони намагаються залучити до роботи людей, які допоможуть розвивати компанію та випереджати конкурентів, а не тих, хто витрачатиме час колег даремно через банальну некомпетентність.

Ось які запитання ставлять кандидатам на вакансії в Microsoft.

Як протестувати ліфт? Просте запитання, яке допомагає відсіяти багатьох кандидатів. Воно не має відношення ні до однієї з вакансій компанії, а значить, не пов’язане зі сферою знань кандидата.

Поставивши таке запитання, рекрутер може оцінити не тільки саму відповідь на нього, а й те, як людина діє в стресових умовах. Бо найчастіше кандидати намагаються згадати механіку процесу та замислюються занадто сильно. Для Microsoft важливі знання, але компанія ще більше цінує здоровий глузд і вміння розуміти запити споживачів.

Гіпотенуза прямокутного трикутника дорівнює 10, а висота, проведена до цієї гіпотенузи, дорівнює 6. Знайдіть площу трикутника. Щоб конкурувати з такими, як Sony й Apple, Microsoft потрібні найблискучіші голови світу. Це нетипове для співбесіди питання дозволяє миттєво перевірити не тільки знання, а й реакцію людини на стресові умови.

Назвіть сайт з відмінним дизайном. Це питання, поставлене досвідченому дизайнеру, дозволяє швидко оцінити залученість. Навіть якщо людина добре розбирається у своїй професії, вона може її не любити, а значить, не буде цікавитися нею в неробочий час.

Чому б вам не влаштуватися в Google? Каверзне питання! Microsoft обрала одного зі своїх найбільших конкурентів і запитала декількох кандидатів, чому вони не хочуть приєднатися до його команди. Це питання можна швидко переробити для іншої галузі та подивитися, як претендент на нього відреагує.

Теоретично рекрутер хоче почути, що його компанія краща. Крім того, таке питання — влучний час оцінити почуття гумору кандидата. Наприклад, він може відповісти: “Наступна співбесіда у мене як раз там” або “Мабуть, вони втратили моє резюме, тому я прийшов до вас”.

Як би ви спроєктували аеропорт? Це питання підходить для більшості вакансій. Технічний фахівець може продемонструвати свої знання, а майбутній маркетолог — відповісти на питання з точки зору організації продажів.

Наприклад, кмітливий кандидат може запропонувати розмістити трохи більше кафе у гейта, щоб спонукати клієнтів до перекусу в останню хвилину перед вильотом. Або, навпаки, розташувати їх якомога далі, щоб у пасажирів було більше спокуси зробити покупку на борту літака. Правильної чи неправильної відповіді тут немає — це просто можливість оцінити хід думок кандидатів.

Білл Гейтс побудував одну з найвпливовіших компаній та зробив справжню революцію у світі технологій, а після відходу з поста CEO Microsoft зосередився на своєму фонді та благодійній діяльності.

Ось декілька його порад для фахівців, що тільки розпочинають свою кар’єру.

Будьте в курсі всього нового. Вивчайте науку, техніку та економіку. Гейтс називає фахівців в цих областях майбутніми “агентами змін” і рекомендує всім іншим також накопичувати відповідні знання.

Зберігайте оптимізм. Виступаючи перед студентами Стенфордського університету, Гейтс сказав, що “оптимізм часто називають помилковою надією. Не забувайте, що помилкова безнадійність також існує”, тому в деяких ситуаціях потрібно проявляти наполегливість.

Бійтеся успіху. За словами Гейтса, це “паршивий вчитель”, який “змушує розумних людей думати, що вони не можуть програти”.

Боріться за загальне благо. Гейтс — активіст, що надихає. Виступаючи перед Національною міською лігою у 2011 році, він заявив: “Усі люди рівні. Кожен заслуговує на здорове та продуктивне життя. Успіх людини не повинен залежати від раси або доходу його батьків”.

Думайте загальніше. Ще у 1994 році в інтерв’ю журналу Playboy Гейтс підкреслив важливість цього принципу: “Люди можуть виконувати ваші завдання зовсім іншим способом і при цьому отримувати відмінний результат. У вас не повинно бути упередження, що всі повинні робити те ж саме, що й ви”.

Джерело: РБК

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram