Бiзнес
20 Квітня 2020
2 588

Придбання за клік: Історія створення PayPal

Найбільша дебетова електронна платіжна система світу відсвяткувала 20-річний ювілей

Найбільші багатства створюються в тих сферах діяльності, які перебувають у початковій стадії свого розвитку. Яскравим прикладом можна назвати успіх платіжної системи PayPal. Вона була створена, коли перспективи використання мережі інтернет для комерції та відправки платежів були ще у зародку. Ця бізнес-ідея була настільки добре реалізована, що зробила своїх творців одними з найбагатших людей на планеті.

Народження PayPal

Шлях до успіху був непростим. Платіжна система так би і не з’явилася, якби не стався симбіоз двох окремих компаній, кожна з яких навряд чи змогла б домогтися успіху самотужки.

Перша компанія була створена Ілоном Маском та мала назву Xcom. Ідея була у створенні єдиного інтернет-майданчика, який надавав би послуги з перерахування грошей за допомогою мережі інтернет. За послуги компанія брала б невеликий відсоток, та заробляла б завдяки глобальному охопленню ринку. Основною проблемою була нестача фахівців з шифрування у команді. А без гідного захисту даних запуск сервісу унеможливлювався .

Друга компанія – Confinity – створена у грудні 1998 року Максом Левчином, Пітером Тілем, Люком Носеком та Кеном Хоурі. Вони отримали прізвисько “мафія PayPal”. Компанія розробляла програми для безпеки кишенькових пристроїв. У 1999 році компанія Confinity запустила службу грошових переказів PayPal. Тодішня система перерахувань грошей серйозно відрізнялася від сучасних аналогів. Проте основоположні принципи були розроблені саме в той період.

У 2000 році відбулося злиття. Xcom придбала Confinity та почалася спільна робота над втіленням надійної та зручної системи онлайн платежів.

На перших порах передбачалося пересилати персональні перекази за допомогою електронної пошти.

Поступово, після випробовування різних варіантів, був створений потужний інструмент, який зміг посісти лідерську позицію.

PayPal став популярним способом переказу грошей завдяки зручному процесу реєстрації. Потрібно лише підтвердити емейл та вказати номер банківської карти. Необхідність реєстрації забезпечила двофакторну ідентифікацію для користувачів, що сильно скоротило кількість шахрайських операцій. Зниженню ризиків для покупців сприяла і відсутність необхідності ділитися даними карт з бізнесами.

Простота PayPal привернула продавців з eBay, багатьом з яких не вистачало оборотів, щоб завести свій merchant account (“торговий рахунок”) та приймати платежі по кредитних картах. За весну-літо 2000 року PayPal набрав 5 млн нових клієнтів. До кінця 2001 року понад 60% бізнесу PayPal припадало на клієнтів eBay, а 70% аукціонів на eBay, у свою чергу, відбувалося за допомогою PayPal.

Основні переваги

PayPal зміг перемогти в конкурентній боротьбі з двох причин. Приціл був на глобальне охоплення ринку та мінімальний відсоток, на відміну від конкурентів, які брали більший відсоток за транзакцію.

Тотальна безпека. Сервіс PayPal настільки серйозно захищений, що користувачі могли абсолютно не боятися розкрадань їх коштів. А у конкурентів періодично відбувалися інциденти зі зламом рахунків.

Подальший розвиток

У лютому 2002 році PayPal вирішив залучити інвестиції для подальшого розвитку. Для цього акції компанії виставили на торги, завдяки чому була отримана сума близько $1 млрд. До того моменту у сервісу було вже 12,2 млн персональних та 3,2 млн бізнес-акаунтів у системі, через які проходило 124 млн транзакцій оборотом в $6,8 млрд.

Для сервісу, що має за плечима історію у 2 роки, це майже неможливий успіх. Отримавши потужні вливання фінансів, PayPal взявся за планомірне глобальне підкорення мережі. Вартість акцій PayPal на NASDAQ виросла на 55% всього за пів року.

У цьому ж році аукціон eBay придбав платіжну систему, заплативши за це $1,5 млрд. Власники онлайн аукціону вчинили досить далекоглядно – вони не стали залишати PayPal в якості власної “кишенькової системи платежів”, а доклали зусиль для подальшої експансії ринку.

Після цієї угоди PayPal остаточно закріпив за собою статус лідера сервісу грошових переказів.

У 2003 році компанія запустила продукт Merchant Services, спрямований на аудиторію поза eBay, а через два роки — продукт Website Payments Pro, який включав в себе опцію швидкого оформлення і оплати замовлення і API для здійснення прямих платежів, що дозволило бізнесам приймати оплату від покупців без акаунта PayPal.

Минуло кілька років, і сервіс PayPal витіснив більшість конкурентів з ринку в доларовій зоні. Ті з конкуруючих платіжних систем, які не зачинилися, набагато відстали від лідера.

Наступним кроком до розвитку стало впровадження роботи з додатковими валютами: євро, канадський долар, юань, ієна та ін. Функціонал сервісу перекладався на нові мови, вводилася можливість працювати на всіх популярних сучасних платформах. І поступово PayPal підкорив майже весь світ.

Життя поза eBay

На початку 2015 року eBay та PayPal стали різними компаніями. У 2015 році PayPal запустив сервіс PayPal.me, який дозволяє створювати особисті сторінки для прийому платежів.

У серпні 2017 року PayPal викупив компанію у сфері онлайн-кредитування – Swift Financial, яка є провідним провайдером у сфері онлайн-кредитування для малого бізнесу в США. Таке придбання дозволило PayPal видавати довгострокові кредити до $500 тис. своїм продавцям, а також використовувати дані Swift Financial для оформлення кредитів нових користувачів системи.

У цьому ж році було укладено угоду між PayPal та британським технологічним стартапом Thyngs. Останній займається мобільними платежами, а технологія Thyngs дозволяє користувачам притулити телефон до наклейок на різних об’єктах для отримання інформації за допомогою QR-кодів, NFC, Bluetooth, а також здійснення платежів. В результаті об’єднання компаній, PayPal запропонувала свою платформу для безконтактних платежів, а Thyngs отримала доступ до величезної клієнтської бази PayPal.

Сьогодення PayPal

Платіжний сервіс працює більш ніж у 200 країнах. Розрахунки проводяться у майже 30-ти валютах світу. Сервіс має понад 200 млн користувачів. Акції компанії торгують за $84 (23.03.2020), а капіталізація компанії складає $98,22 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram