Новини
3 Вересня 2019
837

Прем’єр-міністр: Іноземців допустять до ринку землі

За умови, що вони зареєструють юрособу в Україні та платитимуть податки

Уряд, готуючи земельну реформу, передбачає можливість допустити іноземні компанії та фізособи до ринку сільськогосподарських земель. Про це в ефірі телеканалу ICTV заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

За його словами спільно зі Світовим банком було прораховано 25 сценаріїв проведення земельної реформи, щоб зрозуміти за якої саме комбінації українці зможуть отримати максимальну вигоду та економічне зростання.

“А 1% економічного зростання ВВП, щоб було зрозуміло, це приблизно 15 млрд грн додатково в бюджет”, – зазначив Олексій Гончарук.

І додав, що уряд повинен обрати модель, яка дає найбільше економічне зростання. “Це означає, що нам потрібно дозволити операції з землею для всіх, хто має можливість зараз її обробляти, в тому числі для іноземних громадян, але за умови, якщо вони реєструють в Україні юридичну особу та платять тут податки, – зазначив прем’єр-міністр. – Де-юре доступ до права купівлі земельної ділянки матимуть українська фізособа й українська юрособа, тобто українські компанії”, – уточнив глава уряду.

Також він зазначив, що держава повинна створити умови аби після відкриття ринку всі малі потенційні або чинні фермери змогли купувати земельні ділянки.

“Для цього ми розраховуємо старт земельної реформи не зараз, а через рік. Орієнтовно – літо наступного року. До того часу загальне кредитування в гривні буде значно дешевше, ніж зараз. І взяти його можна буде під 14-15%”, – пояснив він.

Загалом уряд планує створити інструмент, який дозволить компенсувати цю процентну ставку. “Кредити в принципі стануть доступнішими, але нам потрібно зробити їх ще дешевшими конкретно для купівлі земельної ділянки для особистих потреб, для його обробки. Для того, щоб український фермер знаходився у більш вигідних умовах, ніж його потенційний іноземний конкурент. Приймати рішення про відкриття ринку землі раніше, аніж знайдемо в усьому цьому баланс – ми не будемо”, – пояснив глава Кабміну.

Про те, чи варто очікувати іноземного буму після зняття мораторію, скільки коштуватиме земля і чи збільшиться кількість інвестиції в Україні можна прочитати в матеріалі Investory News “Бути чи не бути: Чи знімуть мораторій на продаж землі при новому уряді”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram