Герої
24 Листопада 2020
2 679

Правила бізнесу Джона Рокфеллера: Хто весь день працює, тому ніколи заробляти гроші

Найбагатший чоловік за всю історію людства, який володів 2,5% ВВП США

На фото: Джон Девіс Рокфеллер

Джон Девісон Рокфеллер — перший в історії доларовий мільярдер. Згідно з теперішнім курсом долара, його статок оцінювався б у $310 млрд. Розбагатів він на торгівлі нафтою.

Хлопець народився у глибоко релігійній сім’ї німецьких емігрантів 8 липня 1839 році в штаті Нью-Йорк. Він був другим серед шістьох дітей.

Його батько — Вільям Рокфеллер — займався різними аферами. Він представлявся всім, як лікар, хоч і не мав медичної освіти. Ходив по сільській місцевості та невеликих містах, пропонуючи медичні консультації за ціною $25, що становило двомісячну зарплату того часу. Крім того, Вільям продавав ліки.

Мати — Елайза Девісон — була домогосподаркою. В сім’ї рано привчали дітей до важкої праці. Батько вклав у сина перші знання про підприємництво. Він розповідав йому про фірми, з якими співпрацював, принципи їх роботи та закони бізнесу. А мати навчила сина економії. Працюй та економ – ось основний принцип, якого хлопець навчився від батьків.

У 7 років малий Джон вже почав заробляти свої перші гроші. Йому платили сусіди за роботу на їхньому городі. Він купував фунт цукерок, ділив його на кілька частин та з націнкою продавав власним сестрам. А також, ловив диких індичат і вигодовував їх для продажу. Вторговані гроші він акуратно складав у скарбничку. В решті решт, Джон почав позичати їх батькові під розумний відсоток.

На фото: Джон Рокфеллер з дружиною

До 13 років Джон накопичив стільки грошей, що зміг укласти першу угоду — він надав грошовий кредит фермеру, який жив неподалік, під 7,5% річних.

Після закінчення школи вступив до коледжу та почав вивчати основи бухгалтерії та комерційної діяльності. Але навчався він не довго, бо вважав, що отримає більше знань на практиці. Закінчивши швидкі 3-місячні курси бухгалтерського обліку, Джон відразу почав шукати роботу.

Хлопець знайшов місце помічника бухгалтера у компанії Hewitt & Tuttle. Це була єдина у його житті робота у найми.

Вже у 18 років Рокфеллер, об’єднавшись із комерсантом Морісом Кларком, почав займатися торгівлею сільськогосподарськими продуктами. Для початку бізнесу Джон позичив у батька $1200.

Це були часи Громадянської війни 1861-1865 років. У стані війни армії щедро платили за провіант. Партнери поставляли їм борошно, свинину та сіль.

Наприкінці війни в околицях Клівленда було відкрито родовища нафти. Місто опинилося в центрі нафтової лихоманки.

У 1864 році Кларк та Рокфеллер вже займалися пенсільванською нафтою. Ще через рік Рокфеллер вирішив зосередитися тільки на нафті, проте Кларк був проти. Тоді за $72,5 тис. Джон викупив у партнера його частку.

На фото: Standart Oil

У 1870 році підприємець створив свою знамениту Standard Oil. Разом з другом і партнером по бізнесу Генрі Флаглером він почав скуповувати нафтовидобувні та нафтопереробні підприємства, щоб утворити єдиний трест.

Конкуренти не могли йому протистояти. Рокфеллер поставив їх перед вибором: об’єднання, або розорення. Якщо переконання не діяли, в хід ішли інші методи. Наприклад, його компанія знижувала ціни на локальному ринку конкурента, змушуючи того працювати собі у збиток. Або ж Рокфеллер домагався припинення поставок нафти непокірним переробникам.

До 1879 року Standard Oil контролювала вже 90% нафтопереробних потужностей у США. Цікаво, що в компанії була нестандартна система мотивації персоналу: зарплатню працівникам видавали акціями компанії, які постійно росли в ціні.

У 1890 році був прийнятий антитрестовий закон Шермана, спрямований на боротьбу з монополіями. До 1911 року Рокфеллеру та його партнеру вдавалося обходити цей закон. Згодом Standard Oil була поділена на 34 компанії. Майже всі сьогоднішні великі американські нафтовидобувні компанії ведуть свою історію від Standard Oil.

Так народилася нафтова імперія Джона Девіса Рокфеллера.

На фото: Рокфеллерівський Ценрт

У 1917 році особистий статок бізнесмена оцінювався у $900 млн – $1,2 млрд, що становив 2,5% від тодішнього ВВП Сполучених Штатів.

До кінця життя, окрім Standard Oil, підприємець володів 16 залізничними та 6 сталеливарними компаніями, 9 банками, 6 пароплавствами, 9 рієлторськими фірмами та 3 апельсиновими гаями. Все це приносило йому мільйонний прибуток.

Джон Рокфеллер помер 23 травня 1937 року від серцевого нападу у Флориді.

Завдяки родині Рокфеллерів у США з’явилося безліч будівель, пов’язаних з цим ім’ям. Найвідоміша з них, це, звичайно, Рокфеллерівський центр – величезний офісний комплекс в стилі артдеко, побудований на початку Великої депресії в центрі Манхеттена виключно на гроші сім’ї.

Великі пожертви Рокфеллерів лягли в основу створення Університету Чикаго у 1889 році. Крім того, сім’я традиційно, з покоління в покоління, підтримує у фінансовому плані університети Ліги Плюща та інші великі коледжі й університети, в цілому, 75 вищих навчальних закладів.

Цікаві факти:

Джон Рокфеллер по гороскопу Рак.

Його батько був “ботанічним лікарем” та продавав різні еліксири, зокрема напої для безсмертя.

У школі хлопець мріяв заробити $100 млрд і дожити до 100 років.

З першої ж зарплати Джон купив маленьку червону бухгалтерську книгу та став вести детальний звіт усіх своїх прибутків та видатків. Такий аудит він вів усе життя.

У 1864 році Джон Рокфеллер одружився з вчителькою Лорі Селестією Спелман. У них було чотири доньки та син. За діамантову каблучку скупий Рокфеллер заплатив $118. Весілля було дуже скромним, молодята жили в дешевій орендованій квартирі та не дозволяли собі слуг. Хоча у той час Рокфеллеру вже належав найбільший у Клівленді нафтопереробний завод.

Рокфеллер виступав за повну відмову від паління та алкоголю.

В обідню перерву він зачинявся у своєму кабінеті та спав протягом 30-40 хвилин, тим самим поліпшуючи своє здоров’я.

Джон створив модель ринкової економіки навіть вдома. Кожна дитина отримувала гроші за виконання обов’язків по дому. За запізнення до сніданку — штраф.

Ранок у своєму бюро бізнесмен традиційно починав з зауваження, яке йому самому здавалося дуже дотепним: “Ну що ж, спробуємо злегка поправити наш жалюгідний стан”.

Мільярдер був трудоголіком, міг прийти на роботу о шостій ранку, а піти о десятій вечора. Тільки коли йому виповнилося 60 років, він частково передав управління заступникам.

За все життя Рокфеллер віддав на благодійність близько $100 млрд. Він робив великі внески у дослідну медицину. І можна сказати, що завдяки йому людство отримало такий препарат, як пеніцилін.

Джон був байдужий до одягу та помірним у їжі. Не любив гарячого, а улюблена страва його була — хліб з молоком.

Перед смертю Рокфеллер розмовляв телефоном з Генрі Фордом та, розвеселившись, призначив йому зустріч в раю.

Бізнесмен уникав розмов про свою персону та підприємства. Навіть рідному онуку він відмовив в інтерв’ю для дипломної роботи.

На честь підприємця названо астероїд в головному поясі, відкритий у 1918 році: (904) Рокфеллія.

12 правил успіху Рокфеллера:

Менше працюй на людей. Чим більше ти працюєш не на себе, тим швидше біднішаєш. Слово “робота” має корінь “раб”.

Правильно економити гроші — робити крок до успіху. Купуй продукцію там, де дешевше, або оптом, заздалегідь готуй список необхідного, купуй продукцію відповідно до списку.

Якщо ти бідний — починай займатися бізнесом. Якщо ж у тебе немає ні копійки, то відкривати бізнес слід прямо зараз, не відкладаючи ні на хвилину.

Шлях до успіху, дорога до величезного багатства проходить через пасивний дохід.

Мрій заробляти мінімум по $50 тис. у місяць, а, можливо, й більше.

Гроші до тебе приходять через інших людей. Спілкування, доброзичливість робить людей багатими.

Бідне оточення, неуспішні люди тягнуть за собою в бідність, а не до успіху. Потрібно оточувати себе переможцями та оптимістами.

Не вигадуй собі виправдання для можливості відкласти перший крок до досягнення своєї мети — його немає.

Вивчай біографії та думки найбагатших людей світу, які досягли успіху.

Мрії — це головне у твоєму житті. Головне мріяти та вірити, що мрії збудуться. Людина починає вмирати, коли перестає мріяти.

Допомагай людям не за гроші, а від чистого серця. Віддавай 10% прибутку на благодійність. Тобто, кожна людина повинна допомагати нужденним.

Створюй бізнес-системи та насолоджуйся заробленими грошима.

Цитати про бізнес:

Ваш добробут залежить від ваших власних рішень.

Якщо ваша єдина мета — стати багатим, ви ніколи не досягнете її.

Благодійність корисна тільки в тому випадку, якщо вона допоможе вам здобути незалежність.

Дружба, заснована на бізнесі, краще, ніж бізнес, заснований на дружбі.

Уміння поводитися з людьми — це товар, який можна купити так само, як ми купуємо цукор або каву… І я заплачу за таке вміння більше, ніж за що-небудь інше у світі.

Перша та головна передумова успіху в бізнесі — це терпіння.

Сьогоднішні Рокфеллери — це 200 праправнуків і праправнучок, шосте й сьоме покоління спадкоємців та спадкоємиць, які продовжують тихо, далеко від телекамер та інстаграмів, вирішувати долі світу на благо сім’ї та Америки. Попри політичні кар’єри Нельсона, Вінтропа та Джея Рокфеллерів, а також десятки хмарочосів і громадських організацій, осяяних іменем Рокфеллерів, ця сім’я залишається унікальним зразком закритості, непублічності та серйозності намірів.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram