Новини
26 Лютого 2019
1 418

Повний IBAN: НБУ відклав на серпень перехід банків на міжнародний стандарт рахунків

Впровадження рахунків IBAN відтермінували через необхідність доопрацювання банками програмного забезпечення

Національний банк України відтермінував запровадження міжнародного номеру банківського рахунку IBAN з 1 квітня на 5 серпня 2019 року. Про це повідомляє Національний банк України.

Це пов’язано з необхідністю забезпечення якісного доопрацювання банками програмного забезпечення систем дистанційного обслуговування, якими користуються клієнти.

Згідно з постановою НБУ, з 5 серпня 2019 року банки відкриватимуть клієнтам нові рахунки у стандарті IBAN, а діючи номери рахунків змінюватимуть відповідно до вимог цього стандарту із збереженням діючого номера аналітичного обліку.

Водночас, як і планувалося раніше, застосування IBAN з 1 листопада 2019 року стане обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у національній, так і в іноземних валютах, у тому числі під час транскордонних переказів. Тобто, всі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.

У період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року клієнти банків у реквізитах розрахункових документів матимуть можливість зазначати як діючий номер рахунку та код банку, так і номер рахунку у стандарті IBAN.

Для України IBAN складається із 29 літерно-цифрових символів: коду країни, контрольного розряду, коду банку та номера рахунку. У результаті запровадження IBAN за першими двома літерам одразу можливо розпізнати країну учасника розрахунку (UA – Україна), а за допомогою контрольного розряду – забезпечити уніфіковану перевірку рахунку клієнта на його коректність.

Як повідомляли Investory News, у 2018 р. в Україні значно зменшилась кількість збиткових банків та їх частка. Із 77 станом на 1 січня 2019 р. 64 банки були прибутковими і отримали чистий прибуток 34,4 млрд грн. За 2017 р. із 82 діючих банків 19 були збитковими. Тож, за рік в Україні було закрито п’ять банків.

Проте, за підсумком 2018 р. банківська система отримала 21,7 млрд грн чистого прибутку. Востаннє вона була прибутковою ще у 2013 році.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram