Новини
9 Листопада 2020
775

Потрапити в немилість: Airbnb може поповнити антимонопольний список ЄС

Претензії до сервісу виникли через те, що його частка на ринку стала занадто велика

Європейський Союз готується до введення жорстких антимонопольних обмежень щодо IT-компаній, які перешкоджають доступу на ринок більш дрібних конкурентів.

Наразі регулятори ще не вирішили, чи потраплять до списку тільки гіганти на кшталт Facebook, Google, Apple й Amazon або він буде ширшим – у  такому випадку в нього можуть увійти близько 20 компаній, включаючи сервіс Airbnb – сервіс для пошуку та короткострокової оренди приватного житла, повідомляє Financial Times.

“Претензії до сервісу виникли через те, що його частка на ринку стала занадто велика – понад 50% будинків і квартир, які здаються на короткі періоди часу, розміщені на Airbnb”, – зазначає FT з посиланням на дані аналітичної компанії Transparent.

Для порівняння: на Booking.com 37% таких квартир, а на американській платформі Expedia – 22%.

Як зазначає видання, компанії, які потраплять до антимонопольного списку ЄС, повинні будуть підкорятися більш суворим правилам, ніж їх конкуренти.

“Наприклад, регулятори можуть зобов’язати їх ділитися даними про клієнтів з більш дрібними конкурентами та заборонять надавати преференції для інших своїх продуктів і послуг”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, як зазначили виданню представники готельної галузі, на фоні пандемії вони стали частіше звертатися до регуляторів, щоб ті ввели суворіші правила для онлайн-платформ на зразок Airbnb і Booking.

“Ми хочемо рівних умов у непростій для галузі ситуації”, – наголосив один зі співрозмовників видання. Інший додав: “Коли ми говоримо про короткострокову оренду, ми відразу думаємо про Airbnb, і цим все сказано”.

Своєю чергою представник Airbnb заявив, що туризм залишається конкурентним середовищем, а побоювання комісії ЄС не обґрунтовані. “Конкуренція у сфері подорожей принесла європейським споживачам значні вигоди з точки зору вибору, доступу та нижчих цін”, – зазначив він.

До речі, раніше стало відомо, що до антимонопольного списку ЄС може потрапити платформа Booking.com. Її глава Гленн Фогель порівняв потенційні обмеження з “наручниками” та попередив, що нові правила будуть вигідними закордонним конкурентам компанії.

Нагадаємо, інформація про те, що Єврокомісія посилить контроль за Amazon, Apple, Facebook і Google з’явилася в кінці вересня. До кінця цього року Єврокомісія презентує нові правила, які дозволять краще контролювати діяльність великих цифрових платформ. Йдеться про боротьбу з дезінформацією та захист особистих даних.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram