Новини
7 Червня 2023
259

Постковідне відновлення у Китаї слабшає

Китайський експорт почав різко скорочуватися

Обсяги експорту з Китаю у травні несподівано скоротилися одразу на 7,5% проти аналогічного періоду минулого року, пише Reuters із посиланням на опубліковані в середу дані китайської митниці.

Таке падіння стало набагато сильнішим, ніж прогнозувалося: на ринку очікували скорочення на 0,4%.

Серйозність ситуації базується на тому факті, що минулого року порт Шанхаю, найбільш завантажений порт Китаю, був закритий через обмеження на ввезення, а зараз він працює.

Імпорт товарів до Китаю у травні також скоротився, але не так сильно, як прогнозувалося — на 4,5% замість 8,0%.

“Слабкий експорт свідчить, що Китаю потрібно буде покладатися на внутрішній попит, тому що світова економіка сповільнюється. Перед китайським урядом стоїть великий виклик збільшити внутрішній попит до кінця року, тому що світовий попит, ймовірно, дедалі більше послабшає у другому півріччі”, — цитує агенція головного економіста Pinpoint Asset Management Живей Чжана.

Reuters вказує на те, що погані дані торгівлі стали додатковим свідченням того, що постковідне відновлення економіки Китаю швидко слабшає.

У першому кварталі 2023 року економічне зростання Китаю було сильнішим, ніж очікувалося, але тепер аналітики мають більш песимістичні прогнози.

Оскільки Китай є основним покупцем різних товарів — від нафти та вугілля до кукурудзи, то уповільнення його економіки стане ударом по глобальній економіці.

Нагадаємо, Угорщина бажає продовжити обмеження на імпорт української агропродукції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram