Новини
28 Грудня 2020
657

Посли ЄС схвалили торговельну угоду щодо Brexit та її тимчасове застосування з 1 січня

Угода передбачає вільну торгівлю без квот і тарифів

Комітет постійних представників країн-членів Євросоюзу (COREPER) схвалила в понеділок, 28 грудня, угоду між ЄС та Великою Британією про торгівлю та співробітництво після Brexit і одноголосно підтримав його тимчасове застосування з 1 січня до 28 лютого 2021 року. Про це повідомив у Twitter прес-секретар комітету Себастіан Фішер.

“Зелене світло угоді по Brexit: посли одноголосно схвалили тимчасове застосування угоди ЄС і Великої Британії про торгівлю та співробітництво з 1 січня 2021 року, — написав він. — Наступний етап — схвалення радою ЄС шляхом письмової процедури, яка повинна завершитися завтра, 29 грудня”.

24 грудня Брюссель і Лондон досягли компромісу щодо тексту угоди про партнерство після Brexit. Угода передбачає вільну торгівлю без квот і тарифів, необмежений доступ до території, морському і повітряному простору один одного і збалансований доступ до морських ресурсів.

Сторони мають намір забезпечити своїм громадянам рівний доступ до соціальних систем один одного. Брюссель і Лондон відмовилися від координації дій у сфері зовнішньої політики, санкційних режимів та оборони.

ЄС і Велика Британія не встигають ратифікувати цей документ об’ємом 1,246 тис. сторінок до 31 грудня, коли закінчується перехідний період по Brexit, тому Брюссель і Лондон мають намір застосовувати його з початку 2021 року у тимчасовому режимі, не чекаючи ратифікації, щоб уникнути правового вакууму у двосторонніх відносинах.

Британці проголосували за вихід з ЄС на референдумі 23 червня 2016 року. Переговори про умови Brexit між Великою Британією та ЄС стартували 19 червня 2017 року і спочатку були розраховані на два роки, проте кілька разів продовжувалися.

Велика Британія покинула ЄС в ніч на 1 лютого 2020 року, домовившись про 11-місячний перехідний період, протягом якого на Сполучене Королівство поширюються всі європейські норми, зокрема, пов’язані з торгівлею за правилами єдиного ринку.

Нагадаємо, Верховна Рада України на засіданні в середу, 16 грудня, схвалила законопроект №0083 про ратифікацію Угоди про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Великою Британією, яка замінить Угоду про асоціацію в торгівлі з Британією після Brexit.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram