Мiста
15 Грудня 2021
2 474

Поселитись на воді: Міста, що плавають стануть повсякденністю у нашому житті

На деякі проєкти вже виділено фінансування — є шанс побачити їх на власні очі

Глобальне потепління, на жаль, є основною причиною того, що у недалекому майбутньому чимало міст можуть затонути. Вчені стверджують — до кінця століття рівень моря підніметься як мінімум на 66 см. Про цей факт не варто забувати, адже 99% найбільших міст світу побудовано поряд із водоймами.

Щоб захистити людство від повеней, наразі ведеться активна розробка проєктів так званих міст, що плавають. Завдяки спеціальним конструкціям, які триматимуть міста на воді, люди матимуть безпечне житло.

Здавалося б, як можна жити на воді? Як захиститися від сильних хвиль, повеней, цунамі, чи навіть ураганів? Розробники пояснюють, що плавучі міські споруди підтримуватимуть нижчий центр тяжіння, а інноваційні будівельні матеріали місцевого виробництва дозволятимуть конструкціям з часом самостійно ремонтуватись та витримувати суворі природні погодні умови.

Ще одна головна проблема на найближчий час — перенаселення. До 2030 року 60% населення житимуть у багатолюдних містах. З кожним роком ситуація погіршуватиметься, й придбати власне житло стане ще важче. Тому збірні конструкції, плюс — низька вартість оренди стануть розв’язанням проблеми.

Планується, що “плавучі” міста самостійно поповнюватимуть ресурси. Джерелом води та сонячної енергії стане відкритий океан. Що стосується харчових продуктів, то їх можна буде виробляти самостійно на наземних фермах і підводних садах. Як наслідок — скоротяться відходи.

Найголовніше, що “плавучі будівлі” відіграватимуть ключову роль у скороченні викидів CO₂ у забудованому середовищі. Конструкція таких поселень дозволить використовувати безпілотні автомобілі та дрони для доставки. А подорожувати містами можна буде на екологічно безпечних видах транспорту.

До речі, проєкти міст, що плавають мають декілька головних складових. Серед них:

• модульна конструкція: плавуче місто потрібно побудувати зі збірних конструкцій;

•  чиста нульова енергія: місто проєктуватиметься так, щоб використати сонячну та хвильову енергію. Зелені джерела повинні забезпечувати стільки енергії, скільки споживатиме спільнота;

•  відсутність відходів: усі відходи потрібно перетворювати на енергію, вторинні матеріали чи сировину;

•  матеріали місцевого виробництва: під час будівництві необхідно віддавати перевагу матеріалам із негативним вуглецевим слідом. Вони мають бути місцевими, щоб скоротити витрати на перевезення;

•  автономність прісної води: її потрібно отримувати вдома, опрісняючи морську.

Найголовніше питання — коли саме ми зможемо на власні очі побачити реалізацію побідних проєктів? Нещодавно з’явилося два нових, один з них — OXAGON — місто, що плаватиме біля берега Червоного моря на території Саудівської Аравії та працюватиме лише на чистій енергії.

OXAGON повинно стати одним з найтехнологічніших логістичних центрів у світі з сучасним інтегрованим зв’язком з морськими портами та аеропортами.

Другий проєкт — місто, що буде захищене від повені й перебуватиме на повному самозабезпеченні — з’явиться у Південній Кореї за підтримки Організації Об’єднаних Націй. Концепція дозволить жителям вижити за підвищення рівня моря й теоретично без зв’язку із зовнішнім світом.

Місто саме вироблятиме харчові продукти, енергію та прісну воду. Клітини під платформами можна буде використовувати для утримання морських гребінців, водоростей чи інших видів морепродуктів. При цьому аквапонічні системи перетворять рибні відходи на добрива для рослин.

На обидва проєкти вже виділили фінансування. Це означає, що є шанс застати ці унікальні поселення.

Інші найвідоміші проєкти міст на воді

У 2014 році Китайська будівельна компанія China Transport Investment Company замовила лондонській студії AT Design Office проєкт плавучих поселень для екологічного розширення території міст на суші. Місто, яке назвали Eco Atlantic, складатиметься зі збірних модулів, з’єднаних підводними тунелями.

Фото: Eco Atlantis складатиметься зі збірних модулів

Мережа електростанцій відповідатиме за забезпечення зеленої енергії, що вироблятиметься з природних джерел — сонця, води та вітру. Планується відведення місця для фермерських і рибних господарств і комплексів з переробки та утилізації відходів. Eco Atlantic легко розширити — достатньо приєднати до нього додаткові модулі.

Ще один проєкт створили сербські дизайнери Олександр Йоксимович та Олена Ніколіч. Назва їхнього плавучого міста має біблійне коріння — Noah’s Ark (у перекладі — Ноєв ковчег). Особливість у тому, що житлові приміщення знаходяться під водою. А зверху, на плавучих терасах, розташовуватимуться сади та городи. Там само знаходитимуться резервуари для збирання дощової води та сонячні батареї.

Незвичайний проєкт X SEA TY створили французькі архітектори із бюро X-TU. Він унікальний, оскільки на плавучій платформі розташовуватимуться не малоповерхові будинки, а справжні хмарочоси з пористого бетону, які схожі на бджолині вулики. Працюватиме місто на основі біохімії водоростей.

Після землетрусів на Гаїті 2010 року британський архітектор Кевін Шопфер запропонував збудувати біля узбережжя країни штучне місто. Проєкт отримав назву Harvest City (“Місто врожаю”). І недарма — за планом зовнішню частину острова відведуть під вирощування сільськогосподарських культур. Інфраструктура та житлові приміщення розташуються в середині острова, а саме місто буде прив’язане до дна за допомогою кабелю.

Фото: Harvest City

Джерело: Hightech, Global Climate Change, Waterstudio.NL, United Nations, Bigrentz

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram