Новини
10 Червня 2021
965

Порушили авторське право: Музичні видавці вимагають від Roblox $200 мільйонів компенсації

Перед IPO компанія попереджала інвесторів про можливість подібних проблем

Музичні видавці подали до суду в Каліфорнії на інтернет-платформу для підлітків Roblox за те, що вона дозволяє використовувати без дозволу та оплати музичні твори. Позивачі представляють інтереси зокрема авторів хітів Еда Ширана, Аріани Гранде та групи Rolling Stones, повідомляє The Wall Street Journal.

Видавці, серед яких Universal Music Publishing, виконавець DJ Deadmau5 і компанії, пов’язані з Big Machine Records, Concord Music Group, Downtown Music Publishing, Kobalt Music Group і Hipgnosis Songs Fund, заявили, що стартап дозволив авторам ігор на платформі використовувати музику, яка була ліцензована для цього.

“Позивачі вважають, що це призвело до втрати їх доходу. У позові, поданому до Окружного суду в Каліфорнії, вони вимагають відшкодування збитку в сумі не менше ніж $200 млн”, — йдеться у повідомленні.

У документі зазначається, що Roblox з 42,1 млн щоденних користувачів продає їм можливість вставляти віртуальні музичні плеєри (бумбокси) в ігри, які вони створюють на платформі. За допомогою цих віртуальних інструментів автори ігор завантажують музику, захищену авторським правом. Бумбокси, які були придбані сотнями тисяч користувачів, відтворюють пісні, записані такими виконавцями, наприклад, як Deadmau5 і Imagine Dragons.

“Roblox активно полює на своїх вразливих користувачів і використовує їх прагнення до популярної музики, навчаючи дітей, що піратська музика цілком прийнятна”, — стверджують позивачі. Roblox відмовився від коментарів WSJ.

Позов до платформи для підлітків став останнім у низці суперечок між правовласниками й такими інтернет-компаніями, як Peloton Interactive, ByteDance і Snapchat з приводу використання ними або користувачами онлайн-майданчиків музики в контенті, який розміщується на сервісах.

“У деяких випадках компанії, зокрема Facebook, домовилися укласти широкі ліцензійні угоди з музичними лейблами та видавцями, щоб зробити використання музики споживачами легальним”, — пише видання.

І додає, що Peloton і видавці врегулювали свій позов на початку 2020 року та досягли ліцензійної угоди на використання пісень видавців надалі. Музичні лейбли та видавці у загальному раді знайти нових партнерів у соціальних мережах, відеоіграх і фітнесі для отримання доходу крім потокової передачі на стрімінгових сервісах, враховуючи Spotify та Apple Music.

Roblox, яка управляє безплатною онлайн-платформою з мільйонами ігор, створених її власними користувачами, входить до найбільш швидкорослих компаній у сфері інтерактивних розваг. Компанія стала публічною шляхом прямого лістинга у березні, станом на 9 червня її ринкова капіталізація становила близько $52 млрд.

У заяві про цінні папери перед своїм виходом на біржу Roblox попередила інвесторів, що може зіткнутися з проблемами в частині прав на інтелектуальну власність.

Раніше Investory News писали, що за перший квартал 2021 року споживачі витратили на додатки $32 млрд. Причина такого стрімкого зростання незмінна — пандемія та її наслідки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram