Новини
8 Вересня 2020
1 382

Портрет фахівців-жінок в IT: Кар’єра, зарплата, гендерна рівність

Жінки все активніше приходять у цю галузь

Хоч і повільно, але український IT-ринок рухається в бік гендерного балансу. Близько трьох чвертей IT-фахівців в Україні — чоловіки. Однак частка жінок у цій галузі зростає: у 2017-2020 рр. вона зросла з 20% до 25%, свідчать дані дослідження DOU.

Жінки потроху відвойовують місця в різних IT-професіях. Зокрема протягом останніх трьох років удвічі зросла частка жінок у розробці (з 5% до 10%, здебільшого в категорії новачків), у півтора раза — серед менеджерів проектів (з 25% до 39%) та інших технічних спеціалістів (з 20% до 31%).

Жінки все активніше приходять у цю галузь. Наприклад, цього року серед новачків (тобто тих, хто працює у галузі до року) — 36% жінок, тоді як у 2017 р. їх було лише 26%. Їх кількість збільшується в компаніях будь-якого типу і будь-якого розміру — це загальний тренд ринку.

Три чверті IT-фахівців жіночої статі мають вік до 30 років і працюють на нетехнічних посадах і серед розробників. Чоловіки трохи старші, оскільки почали приходити в ІТ раніше за жінок, серед них дві третини спеціалістів молодші 30.

Варто зазанчити, що жінки порівняно краще представлені в IT на сході країни. Як стверджують експерти, найімовірніше, це результат концентрації сильних технічних і національних університетів у містах-мільйонниках на сході. Але гірше — на заході, а також у центрі країни.

Жінки, що працюють в IT, декларують краще знання англійської мови, ніж чоловіки. Це притаманно всім технічним фахівцям. Тільки серед нетехнічних спеціалістів відмінності у знаннях англійської між жінками та чоловіками мінімальні.

Також, жінки дещо інтенсивніше займаються самонавчанням, ніж чоловіки. Водночас якщо порівнювати з IT-спеціалістами чоловічої статі, вони частіше віддають перевагу онлайн-курсам і тренінгам (їх відвідує 66% жінок проти 56% чоловіків) та IT-подіям (33% жінок проти 23% чоловіків).

Жінкам менше, ніж чоловікам, подобається навчатися за допомогою професійної літератури. Більш активно самоосвітою займаються жінки, що працюють на посадах менеджерів проектів, на інших технічних та нетехнічних посадах.

Крім того, серед IT-спеціалістів зросла невдоволеність зарплатою, особливо серед жінок: 21% жінок і 17% чоловіків в українському IT абсолютно не задоволені своєю зарплатою (проти 10% жінок і 13% чоловіків 2017 р.).

“Не можна сказати, що темпи зростання зарплат у жінок і чоловіків суттєво відрізняються. Найімовірніше, невдоволення викликано гендерним розривом”, — зазначається у дослідженні.

Дані свідчать, що задоволеність доходом зростає з досвідом роботи. Значної різниці у задоволеності зарплатою між різними напрямами діяльності IT-спеціалісток немає.

Практично на всіх посадах чоловіки отримують вищу зарплату. Виняток становлять Juniors, для яких медіанні зарплати жінок і чоловіків однакові. При цьому чітко помітно, що в міру кар’єрного зростання як у розробці, так і в QA розрив між зарплатами чоловіків і жінок збільшується.

Щодо конкретних посад, то він сягає максимуму для дизайнерів, Product Managers і менеджерів проекту. На цих посадах медіанна зарплата чоловіків на 36% більше, ніж у жінок.

“Тим часом міжнародний досвід свідчить, що усунути (або принаймні зменшити) невиправдані розриви в оплаті праці можна шляхом прозорості зарплат”, — зазначають у DOU.

Експерти впевнені, необов’язково оголошувати власні доходи на загальному зібранні компанії. Можна хоча б відкрити формули підрахунку зарплат або зарплатні рівні й показати, де перебувають співробітники. “Але невідомо, наскільки українські компанії та їхні працівники готові до такого розвитку подій”, — йдеться у дослідженні.

Нагадаємо, аналітична компанія International Data Corporation оцінила наслідки впливу пандемії коронавірусу на світовий ринок серверів та систем зберігання даних. За словами експертів, вплив буде “істотний” принаймні в першій половині 2020 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram