Драйв
4 Січня 2021
2 716

Поповнення бібліотеки: Головні книжки 2020 року для підприємців

Investory News підготували добірку десяти книжок для бізнесу

На фото: Стівен Пінкер

Найкорисніші для підприємців книжки, які виходили в перекладі у 2020 році. Серед них — керівництво зі стоїцизму, найдокладніша та глибока робота з вивчення сну, книжка засновника Netflix і дослідження проявів гендерного дисбалансу в навколишній дійсності.

1. Стівен Пінкер, “Найкраще в нас”

У книжці немає безпосередньо порад або висновків для бізнесу, але Пінкер в цілому розповідає про те, як влаштований світ, як демократія і капіталізм його змінюють і як він взагалі змінюється у нас на очах.

Про що: Лінгвіст, нейропсихолог, улюблений автор Білла Гейтса і популяризатор науки Стівен Пінкер написав максимально повне дослідження феноменів гуманізму і насильства в історії людства.

З прикладами, таблицями та цифрами, на основі великих даних, він на 900 з гаком сторінках доводить, що людство повільно, але стабільно рухається до того, щоб стати краще. Всупереч всім жахіттям, які нас оточують, в наявності висхідний тренд, а жахи здаються такими саме тому, що планка очікувань сильно підвищилася.

2. Річард Хастінгс, “Ніяких правил”

Книжка розкриває секрет найтаємничішого бізнес-успіху сучасності — як маленька компанія з розсилки DVD-дисків, яка, бувши на краю провалу, намагалася, але не змогла продатися гігантові ринку Blockbuster і в підсумку стала лідером нового ринку, в який Blockbuster вписатися не зміг.

Про що: Про культуру Netflix, яку відрізняють, з одного боку, повна свобода і високий рівень відповідальності кожного співробітника, а з іншого — висока задана планка.

Співзасновник компанії Річард Хастінгс пише, що в його компанії немає місця “старанним середнячкам”, а потрібні тільки рок-зірки. Можливо, така схема підійде не всім, але почитати, як саме це працює в Netflix, в будь-якому випадку цікаво.

3. Нір Еяль, “Невідривні. Як управляти своєю увагою та життям”

У 2020 році як ніколи важливим стало вміння керувати своєю увагою та життям і в умовах масової віддаленої роботи поради про те, як не дати себе відволікти вашим домашнім (два слова: “корона зосередженості”) стали актуальні, як ніколи.

Про що: З кожним, напевно, траплялося таке: на хвилинку заглядаєш в соцмережу, і приходиш до тями через кілька годин. З Ніром Еялем таке теж трапляється. Але, бувши фахівцем з поведінкового дизайну, він розуміє, чому так відбувається, як алгоритми Facebook змушують нас нескінченно тицяти пальцем у телефон і, найголовніше, як з цим боротися.

У книжці він дає практичні поради, як зрозуміти, що вам насправді потрібно і як не дозволяти зовнішнім подразникам узурпувати вашу увагу.

4. Керолайн Кріадо Перес, “Невидимі жінки. Чому ми живемо у світі, зручному тільки для чоловіків. Нерівноправність, заснована на даних”

У 2020 році тема гендерної рівності все ще залишається напрочуд актуальною.

Про що: Журналістка Керолайн Кріадо Перес вивчила, як в сучасному світі виявляється гендерний дисбаланс на прикладі конкретних фактів, таких як параметри захисних систем автомобілів, дози токсичних препаратів і кількість громадських туалетів.

Гостру тему гендерних квот Перес теж розглядає, спираючись на статистичні дані, і показує, що, всупереч поширеній помилці, вони сприяють не просуванню некваліфікованих жінок, а “позбавлення від некомпетентних чоловіків”.

5. Раян Холідей, “Его — це ворог”

Філософія стоїків, головним популяризатором якої став Райян Холідей, — це саме те, що нам всім потрібно цього року.

Про що: Колишній маркетолог American Apparel Райян Холідей на зорі своєї письменницької кар’єри випускав професійні одкровення на кшталт бестселера “Повірте мені, я брешу. Зізнання медіа-маніпулятора”.

Але за наступні роки творчо сформувався як один із найпомітніших сучасних філософів, а його улюблений напрямок у філософії — стоїцизм. Частково завдяки зусиллям Холідея, почасти через загальне спрямування сучасної суспільної думки та потреб суспільства, стоїцизм зараз у тренді.

Саме в рамках ідеології стоїків Холідей розглядає в цій книжці феномен его, розуміючи під ним нездорову віру у власну важливість, пихатість, зацикленість на своїх амбіціях і прагнення “бути краще, ніж диктує розумна потреба”.

На прикладах з історії, бізнесу та свого досвіду він показує, як зайва зацикленість на собі заважає досягати цілей, і розповідає, як позбутися від цієї перешкоди.

6. Райян Холідей, “Сила спокою”

Друга книжка Холідея, яка вийшла в перекладі цього року. Варто прочитати обидві книжки, щоб спочатку зрозуміти, як зайва самовпевненість та его заважають нам досягати своїх цілей. А потім не турбуватися з цього приводу.

Про що: Оригінальна назва цієї книжки — Stillness Is the Key, так що вона логічно продовжує попередню: его — це ворог, а спокій — це ключ (до успіху).

7. Меттью Волкер, “Навіщо ми спимо. Нова наука про сон і сновидіння”

Меттью Волкер — головний у світі фахівець зі сну, а сон — ключовий фактор продуктивності, ефективності та щастя.

Про що: Нейробіолог, професор Каліфорнійського університету в Берклі Метью Волкер просто і доступно розповідає, як саме недолік сну впливає на наше здоров’я та добробут, що заважає нам висипатися і як правильно жити, що їсти та чого не пити, щоб якість сну була максимально високою.

8. Білл О’Хенлон, “Дій інакше! Десять елементарних способів змінити своє життя на краще”

Якщо ви ще не прочитали цю класику селф-хелп і праматір всіх мотиваційних книжок, яка дохідливо доносить свіжу думку, що якщо нічого не змінювати, то нічого не зміниться (і якщо продовжувати робити те, що ти робиш, то будеш отримувати той же результат), то саме час це зробити.

Про що: Книжка психотерапевта Білла O’Хенлона, написана понад 20 років тому, місцями страждає анахронізмом (у 2020 році дивно читати про те, як потрібно змінити свою поведінку, щоб у тебе не було депресії), приблизно кожен другий абзац починається зі слів “Одна моя пацієнтка…”, “Один мій пацієнт…” або “Я консультував одну сімейну пару”, і, що характерно для багатьох американських книжок у цьому жанрі, її суть зводиться приблизно до однієї простої думки, яка багаторазово повторюється.

Книжка потрапила в цей список не просто так — вона дійсно вважається корисною для підприємців, тому що ідея, що для того, щоб розв’язати проблему, потрібно почати щось робити по-іншому, тут дійсно донесена дуже дохідливо. А усвідомити це в певний момент життя необхідно практично кожному.

9. Отто Шармер, “Теорія U”

В центрі книжки — U-процес і розроблена в його рамках концепція, що відчуває присутність (присутність і відчуття справжнього).

Про що: Ключове питання, на який хоче відповісти автор: яким повинен бути лідер і як йому діяти, спираючись не на те, що є в нього зараз, а на майбутнє, в міру того, як воно настає?

Ми живемо у вік наростальних конфліктів і масових інституційних збоїв, хворобливих завершень і починань, що дають надію. Криза сучасності не обмежується конкретними лідером, організацією, країною або конфліктом. Він проявляється у всьому світі трьома головними поділами: екологічним (розрив зв’язку між особистістю і природою), громадським (розрив між двома особистостями) і духовним (розрив особистості з собою).

Криза показує, що колишній фундаментальний суспільний устрій і звичний образ думок, усталені способи встановлення та дії колективних громадських форм вмирають.

10. Деніел Сасскінд, “Майбутнє без роботи. Технології, автоматизація і чи варто їх боятися”

Технології не тільки роблять наше життя простіше, але й змінюють її до невпізнання. Професії трансформуються швидше за все — і останніми десятиліттями людство, здається, втомилося боятися конкуренції з боку машин. Однак зараз, у світлі коронавірусу, ми стоїмо на порозі безпрецедентної автоматизації праці — майбутнє без роботи вже настає.

Про що: Економіст Деніел Сасскінд пропонує здоровий і реалістичний підхід до теми автоматизації праці та неминучого приходу роботів у наше життя, без алармізму, властивого поколінню “Термінатора”, і без спроб переоцінити недосяжність можливостей людини для штучного інтелекту.

Це докладний посібник до нової економічної реальності та розвінчання оман про “заміну людини роботом”.

Джерела: Amazone, inc.com, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram