Новини
11 Березня 2022
688

Польща спростила доступ до ринку праці для українських біженців

Українці зможуть приступити до роботи без необхідності отримувати дозволи на роботу

Польський Сейм ухвалив спецзакон, в якому спрощує доступ українських біженців до ринку праці. Про це повідомляють в аналітичному центрі агенції працевлаштування Gremi Personal, пише Економічна правда.

Громадяни України зможуть приступити до роботи без необхідності отримувати дозволи на роботу, як того раніше вимагало законодавство.

Щоб отримати роботу в Польщі, кожен українець, хто перетнув кордон після 24 лютого, має легалізувати свій побут. Для цього слід зареєструватися і підтвердити свою особу у місцевій адміністрації, де також можна отримати PESEL — польський аналог ідентифікаційного коду.

Якщо у громадянина України немає підтвердження про в’їзд до Польщі, його слід отримати в одному з рецепційних пунктів, а потім реєструватися у місцевій адміністрації.

Перебування громадянина України вважається легальним протягом 18 місяців. Також він отримує доступ до ринку праці нарівні з громадянами Польщі. Роботодавець повинен протягом 14 днів повідомити компетентне бюро праці про прийняття на роботу громадянина України через сайт praca.gov.pl.

Другим найважливішим елементом закону про допомогу громадянам України є доступ українських дітей до польської системи освіти. В особливо обґрунтованих випадках воєвода може видати дозвіл на ведення дитячо-виховного закладу для дітей громадян України. Їх утримання буде фінансуватися з державного бюджету Польщі.

Спеціальний закон допомоги громадянам України ще має ухвалити Сенат Польщі. За даними Прикордонної служби України, станом на 10 березня до Польщі приїхало понад 1,3 млн біженців з України. Польські роботодавці наразі переформатовують свої вакансії так, щоб запропонувати роботу саме жінкам з України з урахуванням, що більшість з них тікає до Польщі з дітьми.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram