Думки
7 Червня 2022
2 949

Пол Грод: Україна відбудується і стане кращою

Президент Світового конгресу українців впевнений, що план Маршалла — кращий спосіб показати путіну, що його агресія не буде винагороджена

Хоча важко почати думати про відновлення країни, що все ще перебуває у стані війни, західним державам необхідно відігравати центральну роль у підтримці відновлення України. Прихильність до плану Маршалла буде найкращим способом показати президентові росії володимиру путіну, що його жорстока агресія не буде винагороджена.

Після 100 днів запеклих боїв важко почати думати про відновлення України, коли російські бомби все ще сиплються на мирних жителів, які ні в чому не винні. Але саме за часів кризи та лиха ми маємо думати про те, що буде далі. Насамперед провідні західні держави повинні відігравати центральну роль у підтримці відновлення країни.

З цією метою Європейська комісія нещодавно запропонувала створити механізм “Відновимо Україну” для спрямування грантів та кредитів до країни. Але великі фінансові потреби України вимагатимуть від Європейського Союзу визначення нових джерел фінансування, які мають включати заморожені валютні резерви російського центрального банку, а також кошти, які раніше були конфісковані у російських державних підприємств, та активи, конфісковані у російських олігархів, які перебувають під санкціями.

Експерти з реконструкції рекомендують дивитися на завдання відновлення через призму стихійного лиха, такого як землетрус чи повінь. На початковому етапі реагування уряду слід зупинити кровотечу, як це робить Україна. Це означає дати відсіч та вигнати російських окупантів з усієї країни, зокрема окупований Донбас та Крим.

З кожним днем ​​стає зрозуміліше, що захисники України — чи то добровольчі сили територіальної оборони, чи самі військові — мають хоробрість, рішучість і моральну стійкість, щоб перемогти у цій війні.

На жаль, Україна досі не отримала достатньо військової чи гуманітарної допомоги, щоб рішуче схилити шальки терезів на свою користь. ЄС оголосив про свій план реконструкції того ж дня, коли близько 1000 українських бойовиків було евакуйовано зі сталеливарного заводу “Азовсталь” у Маріуполі — економічно важливого центру металургії України після його оборони понад 80 днів.

З того часу, як 24 лютого росія розпочала своє жорстоке вторгнення, Україна веде цю війну на лінії фронту Європи зі зв’язаною за спиною рукою. Багато союзників України голосно заявляли про свою підтримку і засуджували росію, але або не відправили, або непростимо повільно доставили зброю, якої потребує Україна. Українці ведуть війну Європи, захищаючи цінності континенту та стримуючи імперіалістичну росію. На жаль, багато європейських держав діють так, ніби їхня власна безпека також не під загрозою.

Поки що українці борються з окупантами, жителі звільнених територій, таких як міста та села на північ від Києва, почали відновлювати свої будинки та своє життя. Але вони не можуть зробити це самотужки.

Ми вдячні за допомогу ЄС, яка сьогодні оцінюється в €4,1 млрд ($4,4 млрд), і ми вітаємо додаткову макрофінансову підтримку обсягом €9 млрд, нещодавно запропоновану Комісією. Але ця війна коштує Україні сотні мільйонів доларів на день. За оцінками ЄС, на момент закінчення конфлікту витрати на ремонт лише фізичної інфраструктури можуть становити не менше €100 млрд.

Коли Україна знову стане вільною, її промислові центри, порти та міста треба буде відновлювати. Країні знадобиться повоєнний пакет заходів стимулювання у стилі плану Маршалла, який передбачає негайне вливання коштів для запуску її економіки, а також робочі місця для українців та контракти з європейськими, американськими та канадськими фірмами. Але українці не просто відновлюватимуть те, що зруйнували росіяни. Вони краще відбудуються.

Наша можлива перемога у цій війні буде можливістю перетворити катастрофічний момент в історії країни на епічне бачення вільної, сучасної, європейської України. Ведучи цю війну, Україна показала, що вона буде сильним та надійним членом ЄС та НАТО. Коли українці відновлять свою країну, вони зроблять це відповідно до європейського проєкту. Україна буде міцною демонстрацією толерантного та відкритого суспільства, країни, прихильної до захисту свого народу та цінностей.

Щобільше, реконструкція України дотримуватиметься концепції екологічної стійкості. Частиною європейського майбутнього країни буде відмова від залежності від російського викопного палива. Україна вже почала інтегрувати свою енергосистему до європейської.

З тим, як відновлення набирає обертів, політики мають намір повністю інтегрувати енергетичну інфраструктуру країни з європейськими мережами, диверсифікувати імпорт та збільшити використання відновлюваних джерел енергії. По суті, Україна стане електростанцією чистої енергії у повній відповідності до Європейського зеленого курсу ЄС.

Втішно бачити, що ЄС розглядає питання про те, як допомогти Україні у відновленні. Прихильність до плану Маршалла для країни найкращим способом показати президентові росії володимиру путіну, що його жорстока агресія не буде винагороджена. Я сподіваюся, що наші друзі з Європи та НАТО усвідомлюють, що підтримка свободи та відновлення України піде на користь глобальному миру, безпеці та процвітанню. Придушення імперських амбіцій росії та відновлення України — це виклик, з яким український народ не повинен стикатися поодинці.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram