Новини
1 Лютого 2019
646

Платіжний баланс України зведено з профіцитом майже $3 млрд

Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком зріс до $7,5 млрд

За попередніми даними Національного банку, платіжний баланс України у 2018 р. зведено з профіцитом $2,9 млрд, повідомляє прес-центр НБУ.

Позитивне сальдо платіжного балансу фіксується четвертий рік поспіль. У минулому році завдяки значному припливу капіталу за фінансовим рахунком:  отриманню офіційного фінансування від міжнародних партнерів і залученням на зовнішніх ринках.

У 2018 р. дефіцит поточного рахунку збільшився до $4,7 млрд через розширення дефіциту торгівлі товарами, зазначається у Нацбанку.

За рік експорт  товарів зріс на 9,2% до $43,3 млрд. Продаж продовольчих товарів за кордон збільшився на 4,8%. Завдяки високому врожаю зернових – вартісні обсяги їх поставок зросли на 11,4%. Збільшився і експорт чорних і кольорових металів на 15,3% р/р через сприятливу цінову кон’юнктуру.

За рік значно зріс імпорт товарів – на 14,0% до $56,3 млрд. Енергетичний імпорт збільшився на 15,0% внаслідок вищих світових цін на енергоносії. Неенергетичний імпорт зріс на 13,7%.

Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком зріс до $7,5 млрд.

Значно збільшилась роль у державному секторі. У четвертому кварталі уряд розмістив єврооблігації на $2 млрд і залучив фінансування від Світового банку та ЄС на загальну суму в $1 млрд, зазначили НБУ.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram