Новини
4 Жовтня 2023
328

Після вступу до ЄС Україна може отримати €186 мільярдів

Це бюджетні кошти Євросоюзу, які можна отримати у перші сім років після вступу

У перші сім років після вступу України до ЄС вона зможе претендувати на близько €186 млрд із бюджету Євросоюзу, пише Financial Times.

Зазначається, що такі цифри нібито пролунали на переговорах країн-членів про можливе приєднання до ЄС ще дев’яти країн.

Посадовці ЄС розрахували, як може виглядати розподіл спільного бюджету у межах чинних правил, які застосовували до бюджету на 2021-2027 роки.

У такий змодельований розширений ЄС включили Україну, Молдову, Грузію та країни Західних Балкан.

Згідно з розрахунками, у разі такого розширення на них потрібно закладати €256,8 млрд.

Це означатиме суттєве скорочення видатків на країни, які вже є членами Євросоюзу. Зокрема, субсидії на сільське господарство ймовірно доведеться скоротити на близько 20%.

Експерти дійшли висновку, що навіть після суттєвої зміни існуючих бюджетних механізмів перед наступним розширенням фінансовий баланс у Євросоюзі після приєднання ще 9 країн суттєво зміниться.

З новими членами поточний бюджет потребуватиме збільшення на 21% — до 1,47 трлн. Це дорівнює приблизно 1,4% валового національного доходу 36 країн. Новий баланс означатиме суттєве зростання внесків багатших країн Західної Європи.

Якщо застосувати чинні бюджетні правила до ЄС з 36 країн, Україна могла б за семирічний термін претендувати на близько €96,5 млрд коштів на сільське господарство, що означає вже згадане скорочення обсягів субсидій для інших країн. У разі вступу до ЄС Україна стане найбільшим отримувачем сільськогосподарських субсидій у ЄС, обійшовши за масштабами Францію, і саме у цій сфері вплив її вступу буде найбільш відчутним.

Також Україна могла б претендувати на 61 млрд з так званих “фондів згуртованості”, призначенням яких є інвестиції в інфраструктуру менш розвинених країн-членів і їхнє “підтягування” до рівня решти.

У розширеному ЄС з чинними правилами Чехія, Естонія, Литва, Словенія, Мальта і Кіпр ймовірно вже не зможуть претендувати на кошти з цих фондів.

У пресслужбі Ради ЄС сказали виданню, що не можуть коментувати витоки інформації.

FT акцентує, що це лише модель на основі існуючих механізмів ЄС, які майже точно зазнають серйозних змін перед розширенням Євросоюзу.

Одночасно в аналітичному дослідженні відзначили переваги для ЄС від розширення у геополітичному та економічному вимірі.

Нагадаємо, відтепер через Дію можна повернути вкладникам кошти збанкрутілих банків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram