Новини
11 Березня 2022
706

Підсумки саміту ЄС: Україна — частина європейської сім’ї

Зустріч європейських лідерів була присвячена проблемі агресії Росії, однак торкнулася і питання вступу України до ЄС

Фото: Philippe Huguen

10 березня у Версалі відбулося неформальне засідання Європейської ради, за підсумками якого глави держав та урядів погодили загальну заяву, пише УНІАН.

Вночі 11 березня документ було опубліковано на сайті Ради ЄС.

Європейські лідери називають агресію Росії проти України “неспровокованою та необґрунтованою”, а також покладають всю відповідальність за те, що відбувається на Росію та Білорусь.

“Два тижні тому Росія повернула війну до Європи. Неспровокована та необґрунтована військова агресія Росії проти України грубо порушує міжнародне право та принципи Статуту ООН, підриває європейську та глобальну безпеку та стабільність. Вона завдає невимовних страждань українському населенню. Росія та її спільниця Білорусь несуть повну відповідальність за цю агресивну війну і винні будуть притягнуті до відповідальності за свої злочини, зокрема за невиборчі напади на цивільне населення та цивільні об’єкти”, — наголошується в заяві.

Автори документа вітають рішення прокурора Міжнародного кримінального суду розпочати розслідування та закликають РФ негайно припинити військові дії, вивести всі свої війська, забезпечити безпеку ядерних об’єктів України, поважати її територіальну цілісність, суверенітет та незалежність у міжнародно визнаних кордонах.

У заяві йдеться, що європейські лідери віддають належне народу України за його мужність на захист своєї країни, а також “наші спільні цінності свободи та демократії”.

“ЄС та його держави-члени продовжуватимуть надавати скоординовану політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку. Ми сповнені рішучості надати підтримку відновленню демократичної України після того, як припиниться тиск Росії. Ми сповнені рішучості ще більше посилити наш тиск на Росію та Білорусь. Ми ввели серйозні санкції і, як і раніше, готові швидко ввести нові санкції”, — говорить документ.

Торкаються автори заяви й проблеми біженців:

“Ми пропонуємо тимчасовий захист усім біженцям з України. … ЄС та його держави-члени продовжуватимуть виявляти солідарність і надавати гуманітарну, медичну та фінансову підтримку всім біженцям та країнам, які їх приймають”.

Водночас Росію закликають повністю дотримуватися своїх зобов’язань з міжнародного гуманітарного права, забезпечити безпечний та безперешкодний гуманітарний доступ до постраждалих і внутрішньо переміщених осіб в Україні, а також безпечний прохід для тих цивільних осіб, які хочуть виїхати.

У заяві європейських лідерів немає однозначної відповіді на запитання, чи приймуть Україну до Євросоюзу, однак зазначається, що Європейська Рада “визнала європейські прагнення та європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію”.

“28 лютого 2022 року, реалізуючи право України на вибір своєї долі, президент України подав заявку країни на вступ до Європейського Союзу. Рада діяла швидко і запропонувала Комісії подати свою думку щодо цієї заяви відповідно до відповідних положень договорів. В очікуванні цього і негайно ми ще більше зміцнюватимемо наші зв’язки й поглиблюватимемо наше партнерство, щоб підтримати Україну в її русі європейським шляхом. Україна — частина нашої європейської сім’ї”, — йдеться в документі.

Рада також запропонувала Комісії подати свої висновки за заявами Молдови та Грузії.

Раніше президент Володимир Зеленський виступив у Європарламенті та закликав Євросоюз прийняти Україну до спільноти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram