Новини
5 Липня 2023
230

Підсумки саміту Шанхайської організації співробітництва

Китай і росія хочуть більшої незалежності від Заходу

Індія, яка головує в ШОС, балансує між відносинами із Заходом, росією і Китаєм, пише Voanews.

Президент росії подякував східним союзникам, які висловили солідарність з москвою після короткочасного повстання минулого місяця під проводом Євгена Пригожина та його приватної військової компанії “Група Вагнера”.

Виступаючи у вівторок на онлайн-конференції Шанхайської організації співробітництва (ШОС), путін сказав, що “високо цінує” те, що вони “вийшли єдиним фронтом”, повідомляє агентство Reuters. Саміт ШОС став першою появою президента рф на світовій арені після спроби бунту наприкінці червня.

путін попередив, що потенціал конфліктів і ризик глобальної економічної кризи зростає. Він також зазначив, що москва планує зміцнювати зв’язки з ШОС — організації, яка прагне розширити членство рахунком авторитарних країн, щоб спільно протистояти впливу Заходу в регіоні.

На саміті путін зазначив, що росія протистоятиме тиску Заходу, санкціям і “провокаціям”, запровадженим через агресивну війну в Україні, яку москва називає своєю “спеціальною військовою операцією”.

росія вважає такі країни, як Китай, Індія та іран своїми ключовими партнерами у протистоянні Сполученим Штатам і тому, що кремль зображує як спроби США диктувати світовий порядок.

У віртуальній зустрічі, яку організував прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, взяли участь також лідер Китаю Сі Цзіньпін, президент ірану Ебрагім Раїсі та президент білорусі Олександр Лукашенко.

Під час вівторкової зустрічі до саміту приєднався іран, ставши дев’ятим членом організації, білорусь підписала меморандум про зобов’язання і планує стати членом організації у 2024 році.

Євразійська безпекова та політична група ШОС, сформована у 2001 році Пекіном і москвою, включає також Індію, Пакистан, а також пострадянські республіки Центральної Азії — Казахстан, Киргизстан Таджикистан і Узбекистан.

Раніше Investory News писали, що Центр із розслідування вторгнення рф в Україну відкривають у Гаазі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram