Країна
10 Лютого 2022
3 900

Під яскравим сонцем Тоскани

Центр італійського ренесансу, розкішних виноградників та неймовірної природи

Тоскана — область Італії в центрі Апеннінського півострова. Це серце та душа країни. На північному заході вона межує з Лігурією, на півночі — з Емілією-Романьєю, на сході — з Марке та Умбрією, на півдні — з Лаціо. 320 км узбережжя на заході омиваються Тірренським морем. Пляжі в Тоскані майже всі платні.

Головний гірський ланцюг — Апенніни, які оточують регіон на півночі та на сході, а також Апуанські Альпи у провінціях Масса-Каррара та Лукка, де видобувають найдорожчий у світі каррарський мармур. До речі, мармурові арки вигадали саме в Тоскані.

Найвищою горою є гора Монте Прадо. Її висота 2054 м.

Площа регіону — 22 994 км². До нього входять 10 провінцій: Ареццо, Гроссето, Флоренція, Ліворно, Лукка, Маса-Каррара, Піза, Пістоя, Прато та Сієна.

Населення — 3 668 333 особи, щільність заселенн — 159,58 осіб/км².

Губернатор області з 8 жовтня 2020 року Еудженіо Джані.

Прапор Тосканського регіону — біло-червоний стяг із зображенням крилатого коня, що став дибки.

Населення говорить на тосканському діалекті, який взятий за основу сучасної літературної італійської мови.

Найперші свідчення про присутність людини на території сучасної Тоскани належать до епохи нижнього палеоліту, а першою великою цивілізацією в північній Італії були Етруски — I ст. до н.е. Вони створили транспортну інфраструктуру, розвинули землеробство та гірничу справу, створили яскраві витвори мистецтва.

Тоскана широко відома насамперед завдяки своїм винами — К’янті, Брунелло ді Монтальчино, Нобіле ді Монтепульчано тощо. У виноробні Рокко ді Фросінелло туристам пропонують самим створити букет та отримати власне унікальне поєднання смаків.

Промисловість включає виробництво мотоциклів, моторолерів, літаків, текстилю в окрузі Прато, нафтохімічні об’єкти в Ліворно та сталеві заводи в Пьомбіно.

Відомі усьому світові моторолери Vespa, що є символом свободи та молоді — продукт механіків і дизайнерів Тоскани. Дочірня компанія Piaggio&Co.SpA була заснована 23 квітня 1946 року у Флоренції.

Важливими галузями економіки також є туризм, сільське господарство (каштани, трюфелі, вина, оливкова олія) та тваринництво (корови, коні).

З наближенням осені в Тоскані настає сезон трюфелів, це одне з рідких місць у світі, де можна знайти tartufo bianco (білий трюфель). 20% усіх трюфелів світу ростуть в Італії. Римляни вважали їх сильним афродизіаком. У минулому трюфелі були майже винищені свинями, тому що при виявленні цього рідкісного гриба вони його з’їдали. Тепер на нього “полюють” собаки, тому що вони піддаються муштруванню і не їдять їх.

Старовинне містечко Марраді славиться на всю Італію вишуканими делікатесами — каштанами. У жовтні в неділю тут влаштовують свята на честь сезону врожаю каштанів. На ярмарок з’їжджаються гості, гуляють у каштановому лісі та ласують смаколиками. Запах смажених каштанів – один із основних ароматів Тоскани восени.

Головний адміністративний центр регіону — місто Флоренція, яке було засноване у 59 році до нашої ери та перетворилося на колиску італійського Ренесансу. Саме Флоренція була першим містом в Європі, де в 1339 році на всіх вулицях була укладена бруківка.

Також це місто, де вперше було виявлено “синдром Стендаля”. Це  психосоматичний розлад, при якому вплив, який чиниться творами мистецтва на психіку людини, виражається у певних фізіологічних змінах. Типові ознаки — прискорене серцебиття, запаморочення, можлива втрата свідомості і навіть галюцинації. В старому центрі міста через це чергують “швидкі”.

Найвідоміший собор міста — Санта-Марія-дель-Фьоре — четверта у світі за величиною базиліка. Купол собору заввишки 42 м донедавна вважався найбільшим у світі. Храм почали будувати наприкінці XIII ст., а всі роботи завершилися аж через 600 років. Собор вражає своїм зовнішнім оздобленням. Для нього було використано мармур трьох кольорів, що відповідають кольорам національного прапора Італії.

У Флоренції також знаходиться відома галерея Уфіцці — один із найпопулярніших художніх музеїв Італії та Європи. Тут виставляються шедеври світового мистецтва створені Тіціаном, Караваджо, Джотто та іншими великими майстрами. Саме тут зберігаються “Святе сімейство” Мікеланджело Буанаротті та “Народження Венери” Сандро Боттічеллі. А у галереї Академії образотворчих мистецтв знаходиться всесвітньо відомий шедевр Мікеланджело — статуя Давида.

На фото: Галерея Уфіцці

У місті Піза знаходиться Пізанська вежа, яка є частиною ансамблю міського собору Санта-Марія-Ассунта. Вона була побудована у 1360 році. Будівництво тривало майже 200 років. Падати вежа почала відразу ж після того, як був побудований третій ярус. Вежа має 294 сходинки. Її висота — 56,7 м. Лише у 2008 році вежа перестала завалюватися, раніше вона відхилялася від вертикалі на 1 мм на рік. Поточний нахил оцінюється в 3°54′.

Але це не всі будівлі, що похилилися в регіоні. Такою ж “хворобою” страждають церква Святого Миколая та дзвіниця церкви святого архангела Михаїла Босоногих.

В регіоні налічується 120 природних заповідників. А 6 тосканських міст потрапили у Список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: історичні центри Флоренції, Сієни, Сан-Джиміньяно та Пієнці, площа Пізи та долини Валь-д’Орсії.

На фото: Сан-Джиміньяно

Сан-Джиміньяно — місто 72 веж. Крихітне містечко, в якому проживає 7 тис. осіб. У XIV ст. спорудження вежі свідчило про багатство та процвітання. Кожна знатна родина будувала свою вище і красивіше за інших. На жаль, до наших днів збереглося лише 14 будівель.

Казале Монферрато — місто в Італії в регіоні П’ємонт. Тут збереглося безліч палаців. Містечко розташовано на плоскогір’ї, де чудові умови для вирощування рису. Також тут виробляють такі вина, як Barbera, Dolcetto, Grignolino.

Гордість Тоскани — термальні джерела. Найвідоміші — Термі ді Сатурні — місце, де Юпітер розгніваний на Сатурна кинув у нього списом. Вчені вважають, що цим джерелами близько 3 тис. років. Температура води 37°. Вона має лікувальні здібності через підвищений вміст сірки.

Тосканський архіпелаг – 7 островів оточених теплим та прозорим морем з багатою фауною. Вважається, що це дорогоцінне каміння з намиста Венери, які вона впустила у море. Серед них легендарні Ельба та Монтекристо. Острів Ельба відомий усім, бо сюди було заслано Наполеона І Бонапарта. Імператор знаходився на Ельбі протягом 9 місяців та 21 дня. Монтекристо був описаний у романі А. Дюма “Граф Монте-Крісто”.

У місті Коллоді розташований знаменитий парк Піноккіо, побудований на честь знаменитого літературного персонажа. Історія була написана флорентійцем Карло Коллоді у 1826 році. Письменник Карло Лоренціні взяв псевдонім Коллоді на ім’я міста, в якому народилася його мати.

Найменший історичний театр у світі знаходиться у провінції Лукка — це Teatrino di Vetriano. Його площа 70 м². Театр занесено до Книги рекордів Гіннеса.

Італійці захоплюються футболом. Італійська збірна — одна з найкращих в Європі. У Тоскані більше футбольних команд, ніж у будь-якій іншій провінції Італії.

Джерело: italy4.me, topvoyager, ross.msk, mytravelnotes, 1001fact, vseznaesh, turproezdka, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram