Бiзнес Новини
5 Вересня 2021
909

Песикам і кішечкам: Ветклініки створюють інтер’єри для тварин з метою уникнення стресу

Минулого року американці витратили понад $100 мільярдів на домашніх улюбленців

Фото: bondvet.com

Практично всі домашні вихованці відчувають стрес під час відвідуванні ветклініки. З метою уникнення подібного відчуття стартап з Нью-Йорка звернувся до багаторічних досліджень, присвячених психології тварин та їх непростим відносинам з міським середовищем. Він розвиває мережу клінік Bond Vet, де дизайн продуманий так, аби створити максимально комфортні умови — від освітлення до запахів, повідомляє Rusbase.

Зовнішній вигляд ветеринарних клінік Bond Vet був розроблений бруклінською дизайн-студією Islin Studio. При цьому враховано не тільки досвід відвідувачів-людей, а й домашніх тварин.

На запуску стартап керував однією клінікою у Коббл-Хіллі (США, Бруклін). З того часу з’явилися ще сім ветлікарень у всьому Манхеттені. Зай Сатчу, яка суміщає посади співзасновника компанії та головного ветеринарного директора, передбачає: якщо умови в клініці стануть більш комфортними для тварин, вони, своєю чергою, будуть більш слухняним, їх буде легше лікувати.

Ветеринари настільки часто стикаються з тваринами, які відчувають страх, тривогу та стрес (fearful, anxious, stressed), що використовують абревіатуру FAS. Існує програма сертифікації під назвою Fear Free, у межах якої ветеринарів і власників тварин вчать розуміти мову тіла тварин і розпізнавати ознаки FAS. Наприклад, для собак це прискорене дихання та розширені зіниці, а для кішок — підібганий хвіст і притиснуті вуха.

“У тварин така ж мова тіла, як і у нас, і вони по-різному висловлюють дискомфорт, — пояснює Сатчу. — Нам давно відомо, що візити до ветеринара є стресом для тварин. Дослідження 1981 року в якому взяли участь 462 собаки, що надійшли до ветеринарної клініки для звичайного обстеження, показало, що 70% не хотіли туди входити”.

Фото: bondvet.com

Сатчу стала співзасновником після того, як пропрацювала у клініках від Бостона до Дубая. Усі установи об’єднувало одне — вони створювалися з урахуванням людського досвіду, а не досвіду домашніх тварин. “Ми не продумували цю концепцію перші дні, тому що це було не важливо. Це певним чином показує те, як ми сприймали тварин”, — зазначає вона.

Сатчу звернулася за допомогою до Islyn Studio, і так з’явився простір, побудований з урахуванням комфорту для домашніх тварин. Як результат вийшов мультисенсорний простір у скандинавському стилі, що допомагає вихованцям відчувати себе комфортніше.

Вестибюль оздоблений натуральним деревом і оснащений м’яким освітленням. Тут є вінілова підлога, стійка до ковзання та досить м’яка, щоб незграбні цуценята могли на неї впасти. Сатчу, посилаючись на дослідження, розповідає — білі стіни та флуоресцентне світло, що відбиваються, можуть чинити негативний вплив на тварин. Тому стіни пофарбовані в пастельні тони, а тепле освітлення охоплює всі місця загального користування.

Bond Vet надає послуги як собакам, так і котам. І хоча вони не завжди ладнають, клініка була спроєктована так, щоб вони могли співіснувати.

У вестибюлі двоповерхові терасові крісла дозволяють кішкам розміститися на височині. “Ми знаємо, що кішки люблять перебувати вище, особливо коли вони відчувають стрес, щоб бачити, що відбувається навколо”, — зазначає Сатчу. Й наголошує, що традиційний досвід відвідування ветеринара особливо важкий для кішок. На відміну від собак, які проводять багато часу, пустуючи в зовнішньому світі, кішки практично не залишають будинок.

Помістити кішку до переноски — це вже стресова подія, не говорячи про те, щоб випустити її

Коти, як і собаки, володіють потужним нюхом. Сатчу пояснює, що через це запах собаки в новому приміщенні може викликати сильний стрес. Щоб полегшити цей ефект і позбавити простір від запахів тварин, команда подбала про те, аби повітря всередині клініки змінювалося приблизно 10 разів на годину.

“Ми багато витрачаємо на систему кондиціонування повітря, щоб переконатися, що міняємо повітря в приміщенні”, — наголошує вона. І додає — якщо виникає відчуття що це занадто, то у вас, очевидно, немає домашніх тварин (або, може бути, ви просто недостатньо їх любите).

Хай там що, рівень медичної допомоги, доступної у ветеринарній клініці Bond Vet, є віддзеркаленням сучасного ринку. У 2020 році американці витратили понад $100 млрд на своїх домашніх тварин, і ця цифра може потроїтися протягом наступного десятиліття.

“Не дивно, що збільшення чисельності домашніх тварин, спровоковане пандемією, пішло на користь бізнесу”, — пише видання. За цей час в країні продавали та брали тварин з притулків на 40% більше.

Ще на початку Bond Vet використовувала технологію, щоб компенсувати витрати. Організувавши сервіс телемедицини з віддаленою командою ветеринарів, вона може заощадити кошти клієнтів. Наприклад, візит до відділення невідкладної допомоги може обійтися на 50% дешевше, ніж в інших ветеринарних лікарнях.

За останні два роки персонал Bond Vet зріс до 100 осіб і 8 локацій Нью-Йорка. Найближчими двома роками планується відкриття ще 20 клінік у місті та інших місцях. “Можливо, 20 років тому ми не були б такими успішними, — говорить Сатчу. — Але у сучасного споживача товарів для здоров’я домашніх тварин сьогодні інші очікування”.

Про те, як розвивається індустрія товарів і послуг для домашніх тварин можна прочитати в матеріалі Investory News за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram