Новини
26 Травня 2022
534

Перспективи дефолту росії по зовнішньому боргу

Яких наслідків слід очікувати, якщо утримувачі облігацій не отримають грошей?

У середу США поставили росію на межу історичного дефолту, не продовживши її генеральної ліцензії на виплату облігацій, повідомляє Голос Америки.

Проте низка умов, на яких було випущено російські облігації останніми роками, можуть означати, що дефолт не є неминучим.

Міністерство фінансів росії заявило в середу, 25 травня, що має кошти та готові сплатити звої зобов’язання.

москва обслуговуватиме свій зовнішній борг у рублях, які пізніше можуть бути конвертовані у валюту початкових єврооблігацій.

Але оскільки до кінця року доведеться виплатити майже $2 млрд, у москви незабаром може не залишитися можливостей платити.

“Якщо власники облігацій не отримають свої гроші вчасно, з урахуванням усіх пільгових періодів, що діють, росія оголосить дефолт за суверенним боргом”, — пояснив партнер юридичної фірми Wilk Auslander Джей Аусландер.

У п’ятницю росія спішно здійснила виплати за двома міжнародними облігаціями — однією в євро та іншою в доларах — за тиждень до настання терміну погашення. За даними Мінфіну рф, гроші були направлені в євро та доларах до Національного розрахункового депозитарію (НРД) у москві.

Наступні виплати росія має провести 23 червня (доларові бонди з опцією альтернативної виплати в євро, фунтах стерлінгів або швейцарських франках) та потім 24 червня (доларові папери без валютних альтернатив).

Раніше рейтингові агентства надавали росії інвестиційний рейтинг, але після вторгнення в Україну найбільші рейтингові агенції перестали оцінювати рф. Вона фактично закрита для міжнародних ринків капіталу.

“Російська економіка вже перебуває під жорсткими санкціями, тому безпосередні наслідки дефолту, ймовірно, не матимуть великого значення для економіки, — каже керівник відділу досліджень із фіксованих доходів у Ренесанс Капіталі Олексій Булгаков. — Однак дефолт не дозволить росії відновити доступ на ринки до повного погашення заборгованості перед кредиторами та врегулювання будь-яких судових справ, пов’язаних із дефолтом”.

Крім того, можуть виникнути бар’єри для торгівлі, якщо країни або компанії, які зазвичай укладають угоди з росією, самостійно запровадять правила, що забороняють їм вести відносини з країною, яка перебуває у стані дефолту.

Нагадаємо, що за пару місяців відбудеться реальний вихід бізнесу з росії. Що далі триватиме війна, то більше корпорації розумітимуть, що в рф немає можливості продовжувати бізнес.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram