Соцмережі
24 Січня 2019
605

Павло Кухта: Що спільного у Венесуели та України

Про цілющу силу дефолту, непотрібність співробітництва з МВФ, чудовість ідеї знову підпорядкувати політикам Нацбанк, необхідність знизити тарифи та змінити менеджмент Нафтогазу

Зараз відбуваються протести у Венесуелі – країні, що повністю перевірила на власній шкурі ліво-популістичні економічні рецепти, які так люблять багато українських політиків. Враховуючи підтримку протестів з боку всіх основних держав американських континентів – від США до Бразилії – є шанс, що нескінченний кошмар, в якому вже давно живуть венесуельці внаслідок політики режимів Чавеса та Мадуро, нарешті скінчиться.

Цікаво, що політика цих режимів сильно нагадує певні пропозиції, які в Україні просувають політичні сили ліво-популістичного спектру.

Так, Чавес звільнив значну частину працівників PDVSA, венесуельскої державної нафтової компанії, та замінив їх на своїх прибічників. В результаті, гроші з компанії розкрадено, інвестиційні програми зупинені, а видобуток нафти у Венесуелі впав зі свого піку у 3,5 млн барелей на день до нинішніх 1,5 млн барелей на день, і продовжує падати.

Венесуельский режим здебільшого скасував незалежність центрального банку та почав використовувати його для друку грошей у власних політичних цілях. Результат – інфляція на рівні тризначного числа ще з 2007 року, а у 2018 вона оцінюється на рівні 6,304,192,261% (саме так, шість мільярдів відсотків на рік).

ВВП Венесуели щорічно падає на двозначне число з 2016 року (у 2018 впав на 18%), до того з 2014 року падав на однозначне число. В країні голод, 3 мільйони венесуельців перебувають у статусі біженців (не на заробітках, а біженців від гуманітарної кризи в себе вдома) у сусідніх країнах.

Рекомендую згадувати венесуельский приклад щоразу, коли чуєте про цілющу силу дефолту, непотрібність співробітництва з МВФ, чудовість ідеї знову підпорядкувати політикам Нацбанк, необхідність знизити тарифи та змінити менеджмент Нафтогазу тощо. Одна латиноамериканська країна вже все це пройшла і тепер там голод, інфляція на шість мільярдів відсотків та мільйони біженців. Враховуючи загальну некомпетентність та безвідповідальність українських політиків – нажаль, їм цілком по силам це повторити і в нас, якщо результати подвійних виборів будуть суттєво на користь ліво-популістичних сил.

Зараз відбуваються протести у Венесуелі – країні, що повністю перевірила на власній шкурі ліво-популістичні економічні…

Опубліковано Pavlo Kukhta Четвер, 24 січня 2019 р.

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram