Соцмережі
14 Березня 2023
626

Павло Клімкін: Протистояння двох світів

Два дні між подіями, які можуть визначити, як виглядатиме світ за 5 років. Або за десять. Спочатку, минулої п’ятниці Саудівська Аравія та Іран заявили про поновлення дипломатичних відносин. Зверніть увагу, де це відбулося — в Пекіні. Араби та перси ніколи не були фанатами одне одного, а з моменту ісламської революції в Ірані майже ворогували. Тепер Китай показав, що може “примирити” недемократичні, авторитарні країни. Стабільність в Арабській/Перській затоці — саме так по різному її називають у Саудівській Аравії та Ірані — для Китаю важлива, адже це про нафту, але також про нову роль Китаю у світі.

Майже одночасно сьогодні в Сан-Дієго Байден зустрічається з прем’єрами Великобританії та Австралії — і це про стримування Китаю. Який вважає, що проти нього створюється “нове НАТО”. Картина все більше нагадує протистояння демократичного і недемократичного світів і одночасно США та Китаю.

Місце України в цій системі очевидне: ми остаточно стали частиною західного демократичного світу і будемо разом з ним. Демократичний світ буде з нами. Авторитарний світ теж буде допомагати росії — не тому, що має до неї симпатію, а тому що це логіка глобальних альянсів. Поки ми бачимо пряму допомогу Ірану, Білорусі та Північної Кореї, але до них можуть доєднатися інші. Маємо кожен день доводити демократичному світові, що це і його війна.

Для тих, хто це не до кінця зрозумів, і таких ще багато. Захід сильніший за Схід, але має хотіти перемогти і мати стратегію перемоги, а не стратегію компромісу. Це задача майже така сама важлива, як перемога на фронтах.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram