Думки
27 Березня 2020
1 549

Павліна Чернєва: Чи допоможуть методи Рузвельта подолати наслідки пандемії?

Американський економіст болгарського походження, доцент та директорка економічної програми в Бард-коледжі, науковий співробітник Інституту економіки Леві та експерт Інституту нового економічного мислення, — про шляхи відновлення світової економіки

Наслідки пандемії коронавірусу будуть зовсім не схожі на наслідки фінансової кризи 2008 року, а швидкого V-образного відновлення економіки не можна буде досягти традиційними стимулами, причому навіть реально масштабними традиційними стимулами. Ми знаходимося у стані війни з Covid-19, а у воєнний час цивільне виробництво зупиняється; єдина трудова діяльність, яка необхідна, – робота для потреб фронту.

Ба більше, рецесія – це сумна необхідність; вона потрібна для того, щоб зупинити поширення вірусу. В США понад 50% робочих місць опинилися під загрозою – звільнення, вимушені відпустки, скорочення зарплат, втрата робочих годин. Практично всі галузі економіки втратять значну частину бізнесу, доходи домогосподарств різко скоротяться, а витрати споживачів і компаній будуть швидко знижуватися. У промисловості колапс вже розпочався; сфера послуг, в якій зайнято близько 80% працівників, стане наступною.

Одна пандемія призведе до іншої – до безробіття. Потік звільнень піднімає хвилю дефолтів, банкрутств і зниження прибутків. Ефект доміно пошириться на багато сфер – від різкого падіння податкових доходів на всіх рівнях і закриття підприємств до збідніння населення, погіршення стану здоров’я, збільшення числа бездомних, зростання кількості “смертей від відчаю”.

Якими повинні бути дії урядів? Аналогічними – як діяв уряд США під керівництвом президента Франкліна Рузвельта під час Другої світової війни.

Перший пріоритет – мобілізація. Це означає, що треба будувати тимчасові польові шпиталі, пересувні клініки і медичні центри екстреної допомоги. Треба нарощувати виробництво найважливіших медичних виробів та медикаментів, адекватно забезпечувати персоналом медичні установи, створювати служби підтримки для голодуючих, бездомних, найбільш вразливих. І це означає, що треба залучити армію для дезінфекції аеропортів, шкіл і найважливіших суспільних просторів.

По-друге, необхідно полегшити життя людям, які вимушено знаходяться вдома, наприклад, ввести короткострокову відстрочку боргів (в тому числі по кредитах для малого бізнесу і іпотеці) і призупинити виставлення рахунків за комунальні послуги (так уже почали робити деякі європейські країни). Урядам також слід компенсувати втрачені доходи, розширивши такі програми, як страхування по безробіттю, продовольчі талони, субсидування витрат на житло. США слід скасувати всі трудові вимоги, якими обумовлюється отримання населенням державних пільг, а федеральному уряду слід надати негайну фінансову допомогу урядам штатів, яких обмежують закони про збалансований бюджет.

Нещодавно прийнятого пакету заходів боротьби із коронавірусом в США абсолютно недостатньо. У нинішньому вигляді цей закон залишає 80% працівників приватного сектора без медичної страховки і оплачуваних лікарняних. Надання можливості безкоштовно пройти тест на вірус нічим не допоможе тим, хто вже критично хворий, або тим, хто стане безробітним і через це втратить медичну страховку. США слід проконтролювати цю ситуацію та зробити оплачувані лікарняні та програму Medicare доступними для всіх на постійній основі.

Інший важливий пріоритет – надання надзвичайної грошової допомоги домогосподарствам. Розмови про виділення всім по $1 тис. викликали в американців ентузіазм, але краще було б виділити по $2 тис. Втім, лише однієї грошової допомоги буде недостатньо. Навпаки, без перерахованих вище кроків і сміливих заходів, які дозволять закрити прогалину на ринку праці, який скорочується, значна частина цих грошових виплат буде витрачена даремно.

Коли перспективи зайнятості та доходів стають невизначеними, роздача грошей сім’ям стає схожою на спробу наповнити водою протікаюче відро. Що реально потрібно Америці й іншим країнам, так це політика, яка дозволить створювати хороші робочі місця, коли криза мине.

Саме тому, здійснивши всі необхідні на сьогодні кроки, урядам слід потім знову мобілізуватися. Тільки великий уряд, великі державні інвестиції та великі державні програми зайнятості здатні гарантувати швидкий зворотний відсік, а не чергове затяжне відновлення з високим рівнем безробіття. Під час останньої кризи більшість із інструментів стимулювання сприяли нестримному зростанню нерівності. На цей раз все має бути по-іншому.

Ситуація вимагає не “підштовхування” або “стимулів”, а прямих дій. Прикладом таких дій є “Новий курс”, Система міжштатних автомагістралей США, космічна програма “Аполлон”. Урядам слід використати теперішню кризу як шанс дати старт сміливій інвестиційній програмі створення чистої, зеленої інфраструктури, передбачуваної “Зеленим Новим курсом”. Вся справа в тому, що нові вірусні епідемії є неминучими, а кліматична криза вимагає амбіцій і рішучості, гідних Франкліна Рузвельта.

Як тільки пандемія залишиться позаду, нам треба буде почати наймати працівників. Владі слід вже зараз почати підготовку програм держслужби і гарантованої роботи для всіх, хто звернеться до біржи праці. Надання таких гарантованих робочих місць повинно супроводжуватися тренінгами та навчанням з метою допомогти працівникам отримати необхідну кваліфікацію для пошуку робочих місць в краще оплачуваному приватному секторі після того, як економіка відновиться.

Ще буквально в січні аналітики в США продовжували говорити про застій на ринку праці, що наступив після фінансової кризи 2008 року, і це незважаючи на рекордно низькі офіційні цифри безробіття. А скільки часу буде потрібно, щоб повернутися до нинішнього рівня зайнятості, якщо пандемія вибила з ладу значну частину економіки?

Без конкретної, гарантованої зайнятості нас чекають десятиліття тенденції безробіття. Тим часом, людина, що має робоче місце з гідною зарплатою, здатна виплачувати іпотеку, купувати квитки на літак, ходити в ресторани. Щедра пропозиція хороших робочих місць для всіх, хто хоче їх зайняти, є найбільш надійним способом повернути всі галузі економіки назад в здоровий стан.

Отже, все, що потрібно, це рішення Конгресу скористатися бюджетом і розробити ефективну політику для боротьби з цією кризою і з усіма подальшими. Ніхто не закликає багатих платників податків або іноземних кредиторів “заплатити” за це рішення. Уряди, які контролюють власну валюту, так себе не фінансують. Тому давайте перестанемо шукати відповіді тривіальним питанням, а як за все це платити. Ніколи не було такої проблеми – знайти гроші. Увагу слід зосередити на створенні хороших робочих місць для безробітних.

Джерело: Project Syndicate

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram